Bir inşaat işçisinin sarı kaskından gelinin bozulmamış elbisesine kadar renkler önemli bilgileri hızlı bir şekilde iletir. Güçlü ve hızlı etkileri, renk paletlerini herhangi bir işletmenin markalaşma çabalarının önemli bir bileşeni haline getirir.
Markanız için bir araya getireceğiniz renk şeması, bir web sitesi oluşturmaktan logonuzun tasarımına ve çok daha fazlasına kadar çeşitli pazarlama varlıklarınızda önemli bir rol oynayacaktır . Marka renklerini tutarlı bir şekilde ve tüm platformlarda kullanmak şirketinize birleşik bir görünüm ve his verebilir, bu da onları unutulmaz ve tanınabilir hale getirebilir.
İşletmenizin doğru marka renkleriyle öne çıkmasına yardımcı olmak için, bu eksiksiz kılavuz, marka renklerinin ne olduğu hakkında, kendinizinkini seçmek için adım adım bir sürece kadar her şeyi kapsar. İlhamınız için 10 başarılı marka rengi örneği seçtik ve analiz ettik:
Marka renklerinizi nasıl seçersiniz
-
Marka kimliğinizi oluşturun
-
Renk anlamlarını keşfedin
-
İlham arayın
-
Ana renginizi seçin
-
İkincil renklerinizi seçin
-
Nötr renkleri seçin
-
Marka renklerinizi test edin
Marka renkleri nedir?
Marka renkleri, belirli bir şirketi temsil etmek için kullanılan yaklaşık beş ila on renkten oluşan bir palettir. Marka renklerinin tutarlı ve stratejik bir şekilde uygulanması, marka bilinirliğini ve tanınırlığını artırabilir.
Marka renklerinin ana uygulamalarından bazıları şunlardır: bir şirketin logosu, web sitesi renk şeması , sosyal medya kanalları, kartvizit tasarımı , basılı ve dijital reklamlar. Tuğla ve harç olarak çalışan işletmeler için, marka renkleri mağazanın tasarımı, personel üniformaları, ürün ambalajı ve daha fazlası için de uygulanabilir.
01. Marka kimliğinizi oluşturun
Markanızın renkleri, marka kimliğinizin bir yansımasıdır . Bu nedenle renk paletiniz, değerleriniz ve iletişim kurmak istediğiniz mesajlaşma ile hizalanmalıdır.
Bu amaçla, önce marka kimliğinizi tanımlamanız gerekir. Bunun için önerilen bir uygulama, sanki bir kişiden bahsediyormuş gibi şirketinizin karakterini tanımlayan sıfatların bir listesini oluşturmaktır. Kendinize markanın nasıl algılanmasını istediğinizi ve onu rekabetten ayıran ne olduğunu sorun.
Aşağıdaki marka kimliği özellikleri yelpazesi, bir marka oluşturmak için anahtardır ve markanızın çekirdeğini daha kolay belirlemenize yardımcı olabilir:


02. Renk anlamlarını keşfedin
Artık marka kişiliğinizi belirlediğinize göre, onu parlatacak renkleri seçme zamanı. Bunu yaparken, yaygın renk anlamları için renk psikolojisi ilkelerine bakmaya değer .
Bununla birlikte, rengin kesin bir bilim olmadığını ve hangi rengin ne anlama geldiğini doğru bir şekilde tanımlamak için bir denklem olmadığını belirtmek de önemlidir. Renk kombinasyonlarının geldiği yer burasıdır, çünkü yan yana olmaları yoluyla belirli duyguları uyandıran bir görünüm elde etmeye yardımcı olurlar.
Bunu anlamak için, altınla eşleştirildiğinde mavi rengin anlamındaki farkı düşünün – aynı mavinin aksine, kraliyet ve lüks kavramlarını – maviyle eşleştirin – çok daha eğlenceli hissetme eğilimindedir.
Renkler, eşleştirildikleri renklere, bağlam ve kültürel çağrışımlara bağlı olarak farklı anlamlara gelebilir. Bununla birlikte, endüstriye dayalı renk kullanımında belirgin eğilimler vardır. İşletmeniz için doğru renk paletini seçmenize yardımcı olmak için , popüler marka renklerinin birkaç ana endüstri tarafından hızlı bir şekilde dağıtılması:
-
Gıda: Birçok gıda ve restoran işletmesi , dikkat çeken ve kırmızı, turuncu ve sarı gibi iştah uyandıran sıcak renkleri tercih eder. Diğer gıda markaları, beslenme ve refahla bağlantıyı teşvik etmek için yeşil veya tatlılar ve çöller için mavi ve pembe seçerler.


-
Sağlık ve sağlıklı yaşam: Sağlık ve sağlıklı yaşam şirketlerinin çoğu temizlik, güvenilirlik ve sorumluluk anlamında maviyi seçer. Diğer popüler seçenekler, doğayı ve bütünlüğü temsil eden yeşil ve canlılık ve enerji fikirlerini ortaya çıkarabilen portakaldır.


-
Moda ve güzellik: Moda ve güzellik endüstrileri genellikle sofistike ve cazibe için siyah, tutku, güven ve heyecan için kırmızı, turuncu ve pembe gibi sıcak renkler kullanır.


-
Yüksek teknoloji: Teknoloji şirketleri genellikle güven, zeka ve verimliliği sembolize eden maviyi tercih ederler. Ek renkler samimi ve iyimser olan turuncu ve kalite ve yaratıcılık anlamına gelen mor renktedir.


03. İlham arayışı
Marka renklerinizi oluşturmadan önce son adım olarak renk ilhamını araştırın . Rakiplerinizin paletlerine göz atın ve onları iyi çalıştıran şeyin ne olduğunu anlamaya çalışın. Renk seçimlerinden neler öğrenebileceğinizi ve kendinizi rakiplerinizden ayırabileceğiniz yolları düşünün.
Diğer harika ilham kaynakları, ilginç renk eşleşmeleri ve büyüleyici tonlar için fikirler bulabileceğiniz çevrimiçi renk paleti jeneratörleridir .
Yaratıcı fikirlerinizin akmasını sağlamak için 10 başarılı marka rengi topladık ve onlar hakkında neyi sevdiğimizi analiz ettik. Gözlerinizi güzel renklerle süslemek için makalenin altına doğru ilerleyin.


04. Ana renginizi seçin
Markanızın ana rengi veya ana rengi, markanızla en çok ilişkilendirilen renktir. Tiffany’nin Mavisi veya Pinterest’in kırmızı imzasını düşünün .
Birincil renginiz için, işinizi renk anlamlarına göre en iyi şekilde yansıtan tek bir renk arayın. Mükemmel görünümü bulmak için, yemyeşil ve karanlıktan yumuşak ve pastel, hatta parlak neon’a kadar aklınızdaki rengin farklı tonları ve renk tonları ile deney yapabilirsiniz.
05. İkincil renklerinizi seçin
Birincil renginize sahip olduğunuzda, onunla birlikte gitmek için iki ila dört renk seçin. Bu renkler birincil renginize iltifat eder ve yanında veya bağımsız olarak görünebilir. Bir markanın ikincil renkleri birkaç farklı yöne gidebilir:
-
Benzer renk şeması: Bunlar ana rengin yakın varyantlarıdır. Bu, ana rengin parlak kırmızı olması durumunda, aynı renk ailesine ait diğer sıcak renkleri (turuncu ve sarı gibi) ekleyebileceğiniz anlamına gelir. Benzer renk şemaları genellikle görünüşlerinde uyumlu ve hoştur.
-
Tek renkli renk şeması: Bunlar, ana rengin farklı tonları ve renk tonlarıdır. Örneğin, ana renginiz mavi ise, ikincil renkleriniz açık mavi ve koyu mavi olabilir. Tek renkli renk şemaları temel renginizi güçlendirebilir ve geliştirebilir.
-
Kontrast renk şemaları: Kontrast renkler, birbirini tamamlayan renklerdir (renk tekerleğinde birbirinin karşısında bulunur) veya renkli, eşit derecede canlı tonlar arasından seçim yapar. Bu renk şeması, marka renklerinizin patlamasına yardımcı olabilir ve genellikle eğlenceli ve modern bir his verir.


06. Nötr renkleri seçin
Marka renklerinizi hazırlarken, ana renklere odaklanmak ve nötrleri gözden kaçırmak kolaydır. Bununla birlikte, nötr renkler, iletişiminizin çoğundan (yazılı metninizin rengi gibi) sorumlu oldukları ve varlıklarınızın çoğunun arka planında görüneceği için önemlidir.
Nötr renkler genellikle beyaz veya siyahtır, genellikle birkaç gri tonuyla birleştirilir.
07. Marka renklerinizi test edin
Renklerinizi seçtikten sonra, hepsini bir araya getirin ve birbirlerini tamamladıklarından emin olmak için birkaç farklı kombinasyonda test edin ve hedeflediğiniz mesajı iletin.
Ayrıca , birlikte açıkça okunabildiklerinden emin olmak için paletinizi erişilebilirlik açısından test etmelisiniz . Erişilebilirlik için renk kontrastını test eden birçok çevrimiçi kaynak ve tarayıcı eklentisi vardır. Kontrast Denetleyicisi ve Renk Kontrast Analizörü , önerdiğimiz bu tür iki araçtır.
Çalışan 10 İlham Verici Marka Rengi
1. Starbucks
Starbucks’ın marka renkleri, dört nötr renkle birlikte yeşil bir aileye dayanmaktadır. Ana renkleri Siren logosunun rengidir – “Starbucks Green” olarak adlandırılan ikonik bir gölge.
Genişletilmiş renk paleti, markanın zengin mirasını da içine alan bu birincil yeşili diğer “taze ve davetkar” tonlarla birleştirir. Bunlar bir vurgu yeşili ve iki ikincil yeşili içerir.


2. Instagram
Instagram marka renkleri, maviden sarıya bir eğimdir ve aralarında çok çeşitli morlar, pembeler ve portakallar bulunur. Bu gradyan, markanın gökkuşağının önceki skeuomorfik logosundan yeniden yorumlanmasıdır.
Bu zengin renk spektrumu, “sıcaklık ve enerji” duygularını uyandırmayı amaçlıyor. Ayrıca uygulamanın filtrelerinde, topluluk yüklemelerinde ve daha fazlasında rengin önemine bir övgü.


3. Gevşeklik
Slack’in renk paleti, oynak olduğu kadar rafine. Dört ana renge sahiptir – beyaz, siyah ve patlıcan morunun iki tonu. Bunlara eşlik eden, vurgu renkleri olarak hizmet veren mavi, yeşil, sarı ve kırmızı.
Slack’in durumunda, birincil patlıcan değil , logoda merkez sahne alan vurgu renkleri . Bir octothorpe oluşturmak için bir araya gelen dört renk, ekip çalışması ve işbirliği kavramlarını akla getiriyor.


04. Koruyucu
Guardian en çok lacivert ve parlak sarı tonlarıyla ilişkilidir. Yine de bu kadar zengin içerikli bir platform için renkler tek başına brandabiliteden daha fazlasına katılıyor. Ayrıca , içerik içeriği türlerini birbirinden ayırarak bir gezinme aracı görevi de görürler .
Örneğin, kırmızı renkli haber makalelerini, turuncu renkli fikir parçaları ve kahverengi ise kültürel konular içindir. Bu renklerin her biri, uygulamalarına bağlı olarak bir dizi varyantta gelir: karanlık, ana, pastel ve soluk. Bunlar renk kullanımında esneklik sağlar.


05. Google
Google, hepimizin bildiği zamansız logo tasarımlarından birine sahiptir . Ve tasarımın kendisi gibi, logonun dört rengi (mavi, kırmızı, sarı ve yeşil) şirket ile eşit olarak eş anlamlıdır. Bunlar, Google arayüzlerinde de baskın olan beyazla birlikte markanın ana renkleri.
İkincil Google renkleri, birincil renklerin daha koyu sürümleridir. Bunları üçüncül açık mavi ve açık yeşil izler ve yazılı metin gibi bilgi sağlamada nötr renkler olarak hizmet veren bir gri tonu izler.


06. Mil
Lyft, imza pembesi ile tanınır. Yine de şaşırtıcı bir şekilde, birincil marka paleti ana renk olarak beyaz, ardından siyah ve ancak o zaman – Lyft Pink’den oluşuyor. Bu oran, pembenin daha büyük bir anlamla aşılanması ve kullanıldığı zamanlarda göze çarpması anlamına gelir.
Markanın ikincil paleti, yeşillikler ve sarılardan maviler ve portakallara kadar 40 farklı renk dahil olmak üzere çok daha kapsayıcı. Bunlar, ana marka renklerini desteklemek ve marka kimliğini hazırlamak için arka koltuk almak için kullanılır.


07. Dell
Dell marka renkleri üç katmana ayrılmıştır. İlk katman, şirketin temel renklerini içeriyor ve Dell Blue imzası ana renk olarak “canlı ve enerjik” bir his veriyor. Mavinin üç tonu, paletin geri kalanının temelini oluşturur.
İkinci katman üç vurgu renginden (mor, dut ve portakal) ve beş nötrden (beyaz ve bir dizi griden) oluşur. Son üç ek vurgu rengi içeren üçüncü katman. Bu palete bir istisna siyahtır, metin için veya logoda kullanılabilir, ancak tasarım öğesi olarak kullanılamaz.


08. Dropbox
Dropbox’ın ana marka renkleri mavi, siyah ve beyazdır. Ancak burada çok daha fazlası var, çünkü burada ana odak, farklı renk kombinasyonlarının çok yönlülüğü. Dropbox, toplam 32 farklı eşleştirme üreten 18 marka renge sahiptir.
Dropbox’ın zengin renk spektrumu, iyi bir şekilde bir araya gelen ve “ilginç ve çoğu zaman olağandışı kombinasyonlara” yol açan benzersiz karışımlar üretmeyi amaçlamaktadır. Bu benzersiz görsel dil, birleştirme ve standartlaştırma yerine dinamik, karıştır ve eşleştir varyasyonları ile elde edilir.


Görüntü kaynağı: Behance
09. Mastercard
Mastercard logosu, biri kırmızı ve diğeri sarı olmak üzere üst üste binen iki daireden oluşur ve bunlar birlikte parlak bir turuncu tonu üretir. Aynı turuncu aynı zamanda arka plan renkleri olarak iki gri (açık ve koyu) tonu ile birlikte şirketin ana rengidir.
Mastercard renk paletindeki ikincil renkler altın, sarı ve yeşildir ve vurgu renkleri kırmızı ve turkuazdır.


Görüntü kaynağı: Pentagram
10. Airbnb
Beş Airbnb marka rengi vardır. Aralarında en öne çıkan, markanın logosunun rengi olan ve şirketin web sitesi tasarımında tekrar tekrar kullanılan pembe (Rausch olarak adlandırılır) . Pembeye turkuaz bir gölge, bir portakal ve iki gri – karanlık ve aydınlık eşlik eder.


KAYNAK: https://www.wix.com/blog/2020/01/brand-colors/