Kendi işinizi kurma süreci, bir web sitesi oluşturmak , ürün veya hizmetlerinizi tanıtmak ve finansman elde etmek gibi birkaç adımdan oluşur . Bu parçalardan herhangi birine dalmadan önce, yapmanız gereken ilk şey, aksi takdirde yönetici özeti olarak bilinen iş planınıza organize bir genel bakış sunmaktır.
Bu makalede, bu kavramın ne anlama geldiğini açıklayacağız ve daha sonra, işletmenizi sağ ayağa koymak için nasıl yönetici özeti yazacağınız konusunda en önemli adımlardan geçeceğiz.
Yönetici özeti nedir?
Yönetici özeti, işletmenize yüksek düzeyde genel bir bakış sunar. İş modeliniz, pazarınız ve rakipleriniz, finansal projeksiyonlar ve sonunda son bir talep gibi kısaca birçok bileşen içerir.
Bir iş planının ilk ve en güçlü bileşenidir, ancak aynı zamanda son derece işlevsel bağımsız bir belge olarak da hizmet eder. Okuyucuları yalnızca iş planınızın geri kalanından geçmeye ikna etmekle kalmaz, aynı zamanda sermaye arttırmak , ortaklıklar oluşturmak, yeni bir ürün / hizmet başlatmak ve diğer özel istek ve öneriler için de bir araç olarak kullanılmalıdır .
Konum planlama Eğer varsa tam bir iş planı yazma işinizin bu aşamada, ilk bunu, sonra sonra yönetici özetine geri gelmek akıllıca olur. Bunu yapmak, ihtiyaçlarınızın ve işletmenizin rakipler arasında nerede durduğunu tam olarak görmenizi sağlar. Ardından, en önemli olayları ortaya çıkarabilir ve yönetici özetinizde kısaca ele alabilirsiniz.
Yönetici özeti nasıl yazılır:
Yönetici özetinizi oluştururken, aşağıdaki iki şeyi aklınızda bulundurun: özlü ve profesyonel dil. Bu, doğru kitleye doğru çözümle hitap ettiğiniz sürece, işinizi sunma konusunda kalıcı bir izlenim bırakmanın anahtarıdır.
Yönetici özeti nasıl yazılır:
-
İçindekiler tablonuzla başlayın
-
Hedefinizi belirtin
-
Şirkete kısa bir genel bakış sunun
-
Pazarınızı ve rakiplerinizi araştırın
-
Önemli finansal verilerinizi yazın
-
Talebinize hitap edin
-
İşinizi cilalayın
01. İçindekiler tablosu ile başlayın
Yönetici özeti kısa olmakla birlikte, aşağıdaki kategorilerin her birini birbirinden ayırmanız önemlidir. Bunu yapmanın resmi yolu, basit ve anlaşılır bir içindekiler tablosudur. Bununla, her bir bölüme ve ilişkili sayfalara hitap edin. İçindekilerinizin, aşağıdaki sayfalardan ayrı olarak, en fazla 1-2 sayfa olması gereken, eksiksiz bir sayfası olduğundan emin olun.
Bu ayrıca bilgilerinizin düzenini düşünmeye başlamak için harika bir zamandır. Aşağıdaki bölümde ele alacağımız gibi, konularınızı ele alınan sorunla ilgili önem sırasına göre listelemek isteyeceksiniz.


02. Hedefinizi belirtin
Planınızı yazmanın arkasındaki amaç bu ifade kadar basittir: bir sorun var ve bunun çözümü var. Bu nedenle, içindekiler tablonuzdan sonra yapmanız gereken ilk şey, sorunu tanıtmak ve ardından çözme stratejinizi açıklamaktır. İstediğiniz sonucu ve buna ulaşmayı planladığınız son günü gözden geçirin. Ayrıca oraya ulaşmak için yolculuğunuzda ulaşmayı hedeflediğiniz kilometre taşlarını da yazın.
Bunu yaparken, bu yönetici özetini okuyacak belirli bir kitleyi aklınızda bulundurun. Tıpkı gerçekten çalışmak istediğiniz belirli bir şirketi etkilemek için özgeçmişinizi nasıl değiştireceğiniz gibi , bu dokümanı bu kitleye uyarlamak istersiniz. Sunmayı seçtiğiniz sorunun yanı sıra kullanacağınız yazma stili, okuyuculara hitap etmelidir. Bunun nedeni, onları okumaktan en fazla değeri kazanmalarını istemenizdir. Örneğin, bir yatırım firması rakamlarla daha çok ilgilenirken, potansiyel bir ortak değerleriniz ve görev beyanınız hakkında bilgi edinmekle daha fazla ilgilenir.
03. Şirkete kısa bir genel bakış sunun
Daha önce de belirtildiği gibi, eklemeyi seçtiğiniz şey kitlenizle alakalı olmalıdır, bu nedenle tüm bu önerileri bir tuz parçasıyla alın. Geri kalanı hedeflerinize bağlıyken, kesinlikle bu bölümde kilit şirket bilgilerinizi ele almak isteyeceksiniz.
Kim olduğunuz ve ne yaptığınız hakkında bir arka plan verin. Görev beyanınız , temel değerler ve şirket kültürünüze genel bakış gibi bilgileri ekleyin .
İşletme yapınızın kısa bir özetini verin. Kurucuların kim olduğunu ve diğer üst yönetimi açıklar. Yatırımcılarınızı, ortaklarınızı ve diğer paydaşlarınızı listeleyin. İşletmenizin büyüklüğü, konumunuz ve yakın gelecekte herhangi bir zamanda büyümeyi veya yerini değiştirmeyi planlayıp planlamadığınız hakkında konuşun. Üretim ve satış süreçlerinize genel bakış da dahil olmak üzere en iyi ürün veya hizmetlerinizi özetleyin.
Son olarak, iletişim bilgilerinizi vererek okuyucunun sizinle nasıl iletişim kurabileceğinden emin olun.


04. Pazarınızı ve rakiplerinizi araştırın
Bu bölümde, hedef kitlenizi, endüstrinizi ve rakiplerinizi ayrıntılandırın. Pazar araştırması yapmak iş planınızın temel konusudur ve SWOT analizi önemli bir karar vermek için stratejik bir süreç olsa da, bu süreçlerden elde ettiğiniz temel bulguların bir özetidir.
Esas olarak, rekabet avantajınızı, güçlü yönlerinizi ve ürünlerinizi, hizmetlerinizi veya iş modelinizi öne çıkaran diğer olumlu özellikleri ele almak istersiniz.
Ayrıca, müşteri tabanınızı, YG’nizi veya pazarlama çabalarınızla ilgili olarak yararlanmayı planladığınız diğer hedef ve fırsatları büyütme planınızı belirtin. Sektörünüzdeki bir sorunu ve sunabileceğiniz veya sunabileceğiniz çözümü açıklamayı düşünün.
05. Önemli finansal verilerinizi yazın
Çoğu yönetici özeti, işletme sahipleri için fon sağlamaya odaklandığından, kilit finansal verilerinizin detaylandırılması bir zorunluluktur. Finansal tablolarınızın tamamını burada sağlamanıza gerek olmadığından, hedef okuyucularınızla en alakalı bölümleri ekleyin. Örneğin, büyümeyi gösteriyorsa, gelirinizi son birkaç yıl içinde gösterebilirsiniz. Ayrıca gelecekteki kazançlarınızı üzerinde çalıştığınız yeni gelişmelere göre tahmin edebilirsiniz.
06. Talebinize hitap edin
Bu belgeyi yazmanızın nedeni belirli bir kişinin dikkatini çekmekti. İster ortaklık isteyin, ister sermaye artırın, güçlü bir notla bitirmek isteyeceksiniz.
İlk olarak, destek oluşturmak için bulgularınızı birkaç kısa cümleyle tekrarlayın. Ardından, isteğinizi doğrudan doğruya rahatlatın. Finansman için belirli bir miktar dolar talep ediyorsanız, bu fonlamayı özellikle ne için kullanacağınızı açıklamanız gerekecektir.
Yatırım durumunda, yatırımcılarınıza işinizi desteklemek için bir neden de verin. Onlara ne gibi avantajlar sunuyorsunuz? Planlanmış bir çıkış stratejiniz var mı? Ne kadar başarılı olmayı umuyorsun? Önceki bölümlerde istekte bulunanları ikna etmekte iyi bir iş çıkarsa, bu bölümün özetlenmesi kolay olmalıdır.
07. Çalışmalarınızı cilalayın
Tekrar okumak için işinize dönün. Bu, yönetici özetinize okuyucuların bakış açısından daha derinlemesine bakmak isteyeceğiniz zamandır. Okuyucunuzu çok meşgul biri olarak düşünün. İlk etapta kısa olması gereken böyle bir belgeyi okumak için uzun zamanları olması gerekmez. Mümkün olan en kısa zamanda sizden neden finansman talebinde bulunduğunuzun arkasındaki noktaya gelmenizi istiyorlar. Bu yüzden tüyleri dışarıda bırakın, hiçbir noktayı iki kez belirtmediğinizden emin olun ve bazı cümlelerinizi nereye koyabileceğinizi görün. Ayrıca, karışıklığa neden olabilecek herhangi bir jargon veya kısaltma kullanmadığınızdan emin olun.
Son taslağın hazır olduğunu düşündüğünüzde, bir meslektaşınız veya tanıdığınız bir kişinin de potansiyel okuyucularınıza her şeyin profesyonel, yasal ve etkileyici görünmesini sağlamak için bir yol göstermesi sağlayın. Ancak o zaman yönetici özetinizi dünyaya sunmaya hazırsınız.
KAYNAK: https://www.wix.com/blog/2020/01/executive-summary/