Bugünlerde, özellikle yeni beceriler öğrenmek söz konusu olduğunda, daha fazla kişi çevrimiçi keşfetmek için yeni kaliteli içerik türleri aramaktadır. Bu artan talebe cevap vermenin bir yolu da gelir üretirken, çevrimiçi bir kurs oluşturmak ve satmaktır.
Çevrimiçi bir kurs aracılığıyla bilgi ve uzmanlık kazandırmak, kendinizi alanınızda bir otorite olarak konumlandırmanıza, işinizdeki benzer düşünen bireylerden oluşan bir topluluğu teşvik etmenize ve erişiminizi – evinizden genişletmenize olanak tanır.
Bu kılavuz, çevrimiçi kurs oluşturmanın farklı adımlarında size yol gösterecektir. Doğru konuyu seçmekten kursunuz için bir web sitesi oluşturmaya ve gelir elde etmeye kadar – bilmeniz gereken her şey:
Çevrimiçi kurs nasıl oluşturulur
-
Doğru konuyu seçin
-
Fikrinizi test edin
-
Konuyu kapsamlı bir şekilde araştırın
-
Bir ders taslağı yazın
-
Ders içeriği oluşturma
-
Kursunuzu çevrimiçi hale getirin
-
Çevrimiçi kursu sat
-
Öğrenen bir topluluk oluşturun
01. Doğru konuyu seçin
Seçtiğiniz konu tamamen sizin elinizde ve pişirme ipuçlarından web sitesi tasarımına kadar hemen hemen her şey olabilir . Olanaklar neredeyse sınırsız olsa da, doğru konu çevrimiçi bir kursun başarısında belirleyici bir faktördür.
Çevrimiçi kursunuzun konusunu değerlendirmede ana ölçüt, hem size hem de kitlenize hitap edip etmediğidir:
-
Öğretmek istediğiniz bir şey seçin: Çevrimiçi kursunuzun konusu ya bilgili bir konu ya da merak ettiğiniz ve iyice öğrenmeye yatırım yapmak istediğiniz bir şey olmalıdır. Her iki durumda da, konu hakkında tutkulu olmanız gerekir. En iyi yaptığınız şeyin ne olduğunu ve insanların tavsiye almak için size ne geldiğini düşünmeye çalışın. Bu konular genellikle en başarılı çevrimiçi kursları oluşturur. Alternatif olarak, kendinize ne hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğinizi sorun ve bunu kendiniz öğrenerek konuyla ilgili harika bir öğretmen olabilirsiniz.
-
Başkalarının öğrenmek istediği bir şey seçin: Çalışmaya başlamadan önce, bir grup arkadaşınıza ve mevcut kitlenize, aklınızdaki konuyla ilgili ne düşündüklerini sorun. Kitlenizin doldurması için anketler veya çevrimiçi formlar paylaşarak test edin. Önce kısa bir eğitim hazırlayabilir ve performansını izleyebilirsiniz. Eğiticiyi sosyal medyada veya e -posta pazarlamasıyla takip edinkitlenize bu tür materyallerin daha fazlasını görmek istedikleri bir şey olup olmadığını sormak. Ayrıca, konunuzla ilgili bazı çevrimiçi araştırmalar yapın. Aynı konuyla ilgili başka çevrimiçi kurslar bulursanız, bu harika bir işarettir. Rekabete sahip olmak, insanların konuyu kendileri için alakalı ve yararlı buldukları anlamına gelir. Mevcut, denenmiş ve test edilmiş bir alana rahatça sığabilecek içerik oluşturmak da iyi bir fikirdir.
02. Fikrinizi test edin
Çevrimiçi bir kurs oluşturmak sizin açınızdan çok çaba ve çaba gerektiriyor, bu nedenle başlamadan önce bir test yapmak, yatırımı kendini çizgiden ödeyecek bir şekilde doğrulamanıza izin verecektir.
Fikrinizi test etmek için, yaklaşan çevrimiçi kursunuz için bir açılış sayfası oluşturun . Kursu henüz oluşturmadıysanız, bunun ne hakkında olacağını zaten biliyorsunuz. İnsanların ne öğrenmeyi bekleyebileceğini açıklayan kursun kısa bir açıklamasını ekleyin. Konsepti daha da yansıtmak için göz alıcı görüntüler ekleyin. Başlangıç noktası olarak kullanmak için tamamen özelleştirilebilir bu açılış sayfası şablonlarına göz atın .
Yararlanın çağrısı harekete yaklaşan çevrimiçi kurs için ücretsiz üye veya sınıfta bir nokta kaydetmek için satın alma öncesi ziyaretçileri davet etmek düğmeleri (CTA’lar). Web sitenizi sosyal medya, bültenler ve daha fazlası gibi çeşitli kanallarda tanıttıktan sonra , topladığınız verileri inceleyebilir ve yeterli katılımcınız olup olmadığını ve geri bildirimde bulunup bulunmadığınızı görebilirsiniz. Deneme süresinin sonunda hangi sonuçların aranacağını bilmeniz için önceden metriklere karar verin.
03. Konuyu kapsamlı bir şekilde araştırın
İster alanınızda uzman olun, ister baştan sona öğrenmek için sabırsızlanın, şimdi konuyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğrenene kadar derin dalış yapma zamanı.
Kapsamlı öğrenme sürecinizin bir parçası olarak, kurs katılımcılarının arama sonuçlarında kolayca bulabileceklerinin ötesine geçin. Fazladan gidin ve konuyla ilgili literatürden rakip sınıflara ve web seminerlerine kadar çeşitli farklı kaynaklar bulun. Kullanıcıların konuyla ilgili ne tür sorgu aradıklarını görmek için anahtar kelime araştırması yapın . Buradan, kitlenizin ilgi duyabileceği türden sorular hakkında daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.
Nişinizdeki alt kategoriler için gözlerinizi açık tutun. Örneğin, iç mekan bitkilerine nasıl bakılacağına dair bir kurs vermeyi planlıyorsanız, kesinlikle su ve doğal ışık gibi temelleri kapsamak isteyeceksiniz. Ancak katma değer sağlamak için, örneğin hava temizleme tesislerinin türleri gibi, parkurunuzun kapsamını genişletmek için benzersiz açılar arayın.
04. Bir ders taslağı yazın
Şimdi çevrimiçi kursunuzun müfredatını geliştirme zamanı. Bir kağıda, çevrimiçi öğretmeyi planladığınız farklı derslerin bir listesini yazın . Her derste, ele almak istediğiniz ana konulara ayırın. Mantıksal bir sırayla gidin ve pürüzsüz ve sürtünmesiz bir öğrenme süreci sağlamak için fikirlerinizi birinden diğerine doğal olarak geliştirmeye çalışın.
Öğretmenin, kitlenize adım adım bir fikir yoluyla rehberlik etmek olduğunu unutmayın. Bunu kurs taslağınızda açıkça belirtmek için her dersiniz için bir hedef tanımlayın.
Önceki bölümdeki iç mekan bitki bakımı örneğiyle devam ederek, öğrencilerinizin evde sahip oldukları bitkileri bir derste sınıflandırabilmelerini ve bir sonraki bölümde zararlı veya hastalık belirtilerini tanıyabilmelerini isteyebilirsiniz.
İşte bir iç mekan bitki bakımı sınıfı için çevrimiçi kurs taslağına bir örnek. Bu örneği kendi şablonunuzu oluşturmak için bir şablon olarak kullanabilirsiniz:
Ders # 1: Bitkilerin Sulanması
Dersin amacı: Öğrenciler bitkilerini ne kadar ve ne sıklıkta sulayacaklarını öğreneceklerdir.
İşlenmiş konular:
-
Sulamanın önemi;
-
Aşırı sulamanın tehlikeleri;
-
Farklı bitki türleri ve ihtiyaç duydukları sulama;
-
Dehidrasyon veya aşırı hidrasyonun bir göstergesi olarak toprak.
Ders # 2: Bitkiler ve doğal ışık
Dersin amacı: Öğrenciler doğal ışığın önemini anlayacaklar ve bitkileri için en uygun aydınlatmayı seçebileceklerdir.
İşlenmiş konular:
-
Işık ve bitki fotosentezindeki rolü;
-
Farklı bitki türleri ve ihtiyaç duydukları güneş ışığı miktarı;
-
İç mekan bitkileri için floresan aydınlatması nasıl ve ne zaman kullanılır.
Ayrıca, her dersin yanı sıra tüm dersinize bir giriş ve sonuç eklemeyi de unutmayın. Yineleme, öğrenme süreçlerinde iyi bir yardımcıdır.
Yeni kazandığınız bilginin batmasına yardımcı olmak için ders müfredatınızın bir parçası olarak ödevler ve aktiviteler eklemeyi düşünün. Teorik bir tartışma ile başlamanız, sonra bazı örnekler vermeniz ve en sonunda bir ödevi takip etmeniz önerilir.
05. Ders içeriğini oluşturma
Kurs konunuzla ilgili profesyonel deneyime sahipseniz, muhtemelen geçmişte bu konuyla ilgili içeriği bir araya getirmiş olursunuz. Hiç bir blog yazısı yazdınız veya konuyla ilgili bir web semineri oluşturdunuz mu? Belki de benzer temaları tartıştığınız işletmeniz için bir podcast barındırıyor veya bir YouTube kanalı yönetiyorsunuz ? Öyleyse, bu malzemelere geri dönün. Mevcut içeriği çevrimiçi kursunuza yeniden yerleştirmeniz, başlamanıza ve çok değerli zaman kazanmanıza yardımcı olur.
Topladığınız materyallere ve önceki adımlardaki ana hatlarınıza ve araştırmalarınıza dayanarak, artık çevrimiçi kursunuz için gerçek içeriği oluşturabilirsiniz. Çoğu kurs, videoyu ana iletişim biçimi olarak kullanır ; bu, burada tartışacağımız şeydir. Bununla birlikte, yazılı içerik, ses kayıtları, slaytlar veya birkaç farklı türde ortamın karışımını da kullanabilirsiniz.
-
Filme: Bir As ev tabanlı iş fikri , bir online ders oluşturmak nispeten basit ekipmanlarla yapılabilir ve bir video üretimi yüksek kaliteli bir kurs yaratmak için pro olmak gerekmez. Sonuçta, verdiğiniz eğitim seviyesi en önemli şeydir ve evden çalışsanız bile kaliteli içerik oluşturabilirsiniz . Kamerayla konuşurken kendinizi filme çekebilir, arka planda konuşurken ekranınızı kaydedebilir veya her ikisini birden yapabilirsiniz. Videolarınızın piksel mükemmel olması gerekmese de, profesyonel görünümlü içerik oluşturmak için video ipuçlarını okumanızı ve ihtiyaçlarınıza uygun kamera ve mikrofon türünü seçmenizi öneririz.
-
Düzenleme: İçeriğinizi filme aldıktan sonra ham çekimlerinizi düzenlemek için biraz zaman ayırın. İMovie’den Lightworks ve Wix Video Maker’a kadar birçok ücretsiz video düzenleme yazılımı vardır . Sindirilebilir ısırıklara bölerek videonuza güzel bir ritim hazırlamaya çalışın. Gereksiz duraklamaları dışarıda bırakın ve daha uzun kesim, bir dizi daha kısa, dinamik klibe dönüşür. Kursu erişilebilir ve takip etmeyi kolaylaştırmak için kurs ve ders adı gibi başlıklar ve video altyazıları ekleyin . Videonuza arka plan müziği ve varsa ilgili slaytları da ekleyebilirsiniz .
-
Sınıf ödevleri: Her dersiniz için ödevler oluşturun. Bunlar, öğrencilerin bilgisayarlarında yazdırabilecekleri veya görüntüleyebilecekleri indirilebilir PDF dosyaları biçiminde olabilir. Diğer seçenekler arasında çevrimiçi sınavlar veya Kahoot gibi araçlar kullanılarak yapılan öğrenme oyunları yer alır.


06. Kursunuzu çevrimiçi duruma getirin
Kurs içeriğinizi hazırladıktan sonra, hepsini bir araya getirmek için platform oluşturma zamanı. Zaten profesyonel bir web siteniz varsa, çevrimiçi kursunuzu bir bölüm olarak ekleyebilirsiniz. Değilse, yalnızca bu amaç için yeni bir web sitesi oluşturun.
Wix ile bir web sitesi yapıyorsanız, başlamanıza yardımcı olması için tasarımcı tarafından hazırlanan bu çevrimiçi eğitim web sitesi şablonlarına göz atın . Sitenize Wix Video eklediğinizden emin olun , böylece videoları göstermenize, ziyaretçilerle etkileşime geçmenize ve içeriğinizden para kazanmanıza olanak tanır. Derslerinizi bağımsız videolar olarak yükleyin veya bir kitaplık içindeki kanallar halinde düzenleyin.


07. Çevrimiçi kursunuzu satma
İhtiyaçlarınıza ve iş planınıza bağlı olarak çevrimiçi kursunuzu satmak için üç farklı seçenek vardır:
-
Kiralamak veya satın almak için bireysel dersler verin : Kullanıcıların çevrimiçi kursu videoya göre kiralamasına veya satın almasına izin verin. Bir video satın alırken, kullanıcılar satın aldıkları dersin sınırsız akışının keyfini çıkaracaklar, böylece geri dönüp içeriği her zaman yeniden arayabilirler. Görüntüleyenlerin videoyu indirmelerine izin vermek veya doğrudan sitenizde izlemek isteyip istemediğinizi seçin.
-
Kanal aboneliği önerin : Kullanıcılar aylık bir ücret ödeyerek bir kanaldaki tüm ücretli videolara erişebilir. Kanal abonelikleri, web sitenizin içeriğini herkese açık ve premium olarak ayıran bir ödeme duvarı oluşturur.
-
Ücretli planlar sunun : Öğrencilerinize bir kerede veya yinelenen bir ödeme planıyla ödeme yapmalarını teklif eden farklı ödeme seçenekleri ayarlayın. Her şeyi plan türünden, dahil edilene, ne kadar süreceğini ve daha fazlasını kontrol edebilirsiniz. Müşterilerin seçip satın alması için sitenizde plan seçeneklerini görüntüleyin. Ücretli Planlar, kullanıcıların yalnızca ödeme yaptıktan ve sitenizdeki üye alanına giriş yaptıktan sonra içeriğe erişmesini sağlayan bir ödeme duvarı görevi görür.
Ücretli derslerinizin yanında kursunuzun küçük bir önizlemesini tamamen ücretsiz olarak sunduğunuzdan emin olun. Görmeyi umdukları şeylere göz atmak, öğrencileri ücretli derslere kaydolmaya teşvik edecektir. Ücretsiz içeriğiniz her ders için kısa bir fragman şeklinde olabilir veya geri kalanını ödeyerek ilk dersin tamamını ücretsiz olarak sunabilirsiniz.
Bir freebee için başka bir fikir, kursun başında canlı bir Soru-Cevap oturumu oluşturmak ve kullanıcıları ilgi çekerken ücretsiz olarak katılmaya davet etmektir. Bunu yapmak için , gerçek zamanlı olarak hayranlarınızla bağlantı kurmanıza yardımcı olacak bir canlı akış videosu oluşturun .
Hangi hediye seçeneğini seçerseniz seçin, kursunuzun ücretsiz sürümü çevrimiçi kursunuzun tanıtımında kullanışlı olacaktır. Sınıfınızı nasıl tanıtacağınız konusunda daha fazla fikir edinmek için bu etkili pazarlama araçları listesine bakın .


08. Bir öğrenme topluluğu geliştirin
Çevrimiçi eğitim çoğunlukla yalnız bir faaliyettir. Bu nedenle, kursunuzun etrafında bir öğrenen topluluğunu teşvik etmek deneyimlerini büyük ölçüde artıracak ve kursunuzun genel başarısına katkıda bulunacaktır.
Aktif bir çevrimiçi topluluk, kullanıcıların öğrenme süreçlerini bir grup akranla paylaşmasına yardımcı olabilir. Birlikte, başarılarını kutlayabilir ve soruları sorabilirler. Buna ek olarak, öğrenciler fikirlerini birbirlerinden uzaklaştırarak canlı bir sohbet oluşturabilir ve sınıfınızdaki ilgi ve heyecanı artırabilir.
Çevrimiçi topluluğunuz, yaklaşan kurslar veya zaten ilgilenen bu kitleyi ilgilendirebilecek diğer fırsatlarla ilgili haberleri paylaşmak için de iyi bir yerdir.
Aktif bir öğrenme topluluğunu teşvik etmek için bazı seçenekler şunlardır:
-
Bir Üye Alanı: Sitenizde bir Üye Alanı oluşturmak , kayıtlı veya ücretli kullanıcıların sohbetten, forumlardan, bloglardan ve diğer pek çok premium içeriğe erişmesine olanak tanır.
-
Çevrimiçi bir forum: Web sitenizin bir parçası olarak, kullanıcıların birbirlerinin büyümesini ve öğrenmesini desteklemelerine olanak tanıyan bir forum oluşturun . Daha fazla bilgi için forum oluşturmaya yönelik en iyi uygulamalardan bazılarını okuyun .
-
Sosyal medya grupları: Öğrencilerin katılımı için bir Facebook grubu veya Twitter listesi gibi özel sosyal medya grupları oluşturmayı düşünün .
-
Çevrimiçi iletişim platformları: Öğrenme topluluğunuz için Slack veya Discord gibi çevrimiçi iletişim platformlarından yararlanın.
KAYNAK: https://www.wix.com/blog/2020/04/how-to-create-an-online-course