Bir işletme web sitesi, markanızı mevcut ve potansiyel müşteriler için en iyi şekilde sunmanın bir yoludur. Çevrimiçi dünyanın geri kalanında olduğu gibi, siteniz de zaman içinde gelişmeye ve değişmeye devam etmeli, sağladığınız hizmet kadar taze kalmalıdır.
Bir web sitesi yapmanın büyük bir kısmı, devam eden güncellemeler ve ayarlardan farklı kanallarda tanıtım yapmaya kadar ‘yayınla’ düğmesine bastıktan sonra gerçekleşen her şeydir. Ancak belirli bir süre sonra, daha kapsamlı bir web sitesi yeniden tasarımı gereklidir.
Bir web sitesi yeniden tasarımına neler girer?
İyi bir web sitesi yeniden tasarımı, yalnızca web sitesinin görünümünü değil, bir web sitesinin işlevselliğini de geliştirmektir. Bir yeniden tasarımı bu nedenle onun yanında, kullanıcı deneyimi, SEO uygulamaları ve mobil optimizasyonu bir sitenin içeriğini ele almalıdır web tasarımı .
Bu eksiksiz web sitesi yeniden tasarım kontrol listesi, ister bağımsız olarak ister profesyonel bir web sitesi tasarımcısı yardımıyla çalışacak olun, sitenizi yenilemek için gerekli adımlarda size yol gösterecektir :
-
Web sitenizi yeniden tasarlamanın zamanının gelip gelmediğini belirleyin
-
Mevcut web sitenizi analiz edin ve araştırın
-
Hedeflerinizi belirleyin ve bir plan oluşturun
-
Görsel dilinizi tanımlayın
-
Bir site haritası oluşturun
-
En iyi tasarım uygulamalarını kullanın
-
Sitenizin içeriğini güncelleyin
-
SEO’nuza dikkat edin
-
Mobil sürümü optimize edin
-
İnceleyin ve paylaşın
01. Web sitenizi yeniden tasarlamanın zamanının geldiğini belirleyin
Bir web sitesi tasarımı sizin açınızdan zaman, planlama ve strateji gerektiren bir projedir, bu yüzden hazırlanmak en iyisidir. Başlamadan önce kendinize şu soruları sorun:
-
Sitemin tasarımı artık güncel değil mi?
-
Satışlarda veya dönüşümlerde azalma olduğunu fark ettim mi?
-
Kullanıcılar navigasyon veya tasarımdan şikayet etti mi?
-
Yakın zamanda işimi yeniden markaladım mı?
Bu sorulardan herhangi birine ‘evet’ yanıtını verdiyseniz, bir web sitesi yeniden tasarımı muhtemelen işinize büyük fayda sağlayabilir.
02. Mevcut web sitenizi ve pazarınızı analiz edin
Mevcut web sitenizle ilgili herhangi bir şeyi değiştirmeden önce, önce ve rekabetin performansını analiz etmek için zaman ayırın.
Mevcut web sitenizi analiz edin: Mevcut sitenizi inceleyin ve farklı sayfalarını gözden geçirin. Neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını değerlendirin.
Google Analytics gibi araçların yardımıyla sitenizin verilerini inceleyebilirsiniz. Hangi sayfalarınızın en popüler olduğunu, sitenizde ortalama bir kullanıcı yolculuğunun nasıl olduğunu ve hangi CTA’ların ( harekete geçirici mesaj düğmeleri) tıklandığını kontrol edin. Google Analytics’i nasıl kullanacağınıza ilişkin bu kılavuz, sitenizin verilerinden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olabilir.
Sitenizin ağrı noktalarını analiz ederken mümkün olduğunca objektif kalın. Bunların yeniden tasarımda ele alınması gerekecektir. Sitenizdeki her şeyin süreç içinde tamamen dönüştürülmesi gerekmediği için mevcut güçlü yönlerinizi de not edin. En iyi performans gösteren varlıklarınız muhtemelen oldukları gibi kalabilir. Aslında, markanız için neyin doğru olduğuna bir örnek olarak hizmet ederler, bu yüzden onları etkili kılan şeyin ne olduğunu öğrenin ve öğrenin.
Rekabeti araştırın: Sektörünüzdeki en iyi rakiplerin web sitelerine yakından bakın. Tasarımlarına, web sitelerinde gezinmeye , içeriğe ve kullandıkları pazarlama stratejilerine dikkat edin. Blog veya çevrimiçi mağaza oluşturmak gibi yaygın endüstri uygulamalarına dikkat edin . Bu bilgiler, web sitenizin yeniden tasarlanmasının rekabete yükselmesine yardımcı olacaktır.
Pazarınızı anlayın: Kullanıcılarınız ve endüstriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir pazar araştırması veya SWOT analizi yapın , hedef kitlenizi açıkça tanımlayın. Bunu daha önce yapmış olsanız bile, zaman içinde değişme eğiliminde oldukları için web sitenizi yeniden tasarlamadan önce pazarınıza ve kitlenize bir kez daha bakmaya değer.
Müşterilerinizin kim olduğu hakkında daha iyi bir anlayış oluşturarak, neyi sevdiklerini ve sevmediklerini ya da çevrimiçi tarama alışkanlıklarının ne olduğunu öğrenebileceksiniz. Bu bilgi, web sitenizin yeniden tasarımını kullanıcılarınızın benzersiz ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre düzenlemenize yardımcı olacaktır.

03. Hedeflerinizi belirleyin ve bir plan oluşturun
Web sitenizin yeniden tasarımında ne elde etmek istediğinizin bir listesini yazın. Satışları artırmayı mı hedefliyor? E-posta pazarlama aboneliklerini teşvik etmek istiyor musunuz? Yeni ürünlere veya fırsatlara ilişkin farkındalığı artırmak mı istiyorsunuz? Hedeflerinizin her biri için, içinden izlenebileceği metrikleri belirtin.
Bu açıkça tanımlanmış hedefler bir web sitesi yeniden tasarım planı hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Bunu yaptıktan sonra, web siteniz için öngördüğünüz değişikliklerin her birini somut, uygulanabilir adımlara bölün. Örneğin, ana hedefiniz satışları artırmaksa, özel bir indirim sunan pop-up ışık kutuları eklemeyi düşünebilirsiniz . Ardından, listenizdeki tüm öğeler için geçerli bir zaman dilimine karar verin.
Bir ekiple çalışıyorsanız, herkesi yolda tutmak için bireylere roller atayın. Ekibinizi web sitesi yeniden tasarım sürecinin ayrılmaz bir parçası haline getirerek, yeni web sitesi tasarımı uzmanlıklarından ve deneyimlerinden yararlanacaktır. Buna ek olarak, takım motivasyonunuzu yüksek tutacak ve aidiyet ve katılım duygusu geliştireceksiniz.
04. Görsel dilinizi tanımlayın
Web sitenizin görünümüne ve tarzına karar vermek, içine giren birçok ayrıntıya girmeden önce önemli bir adımdır. Görsel dilinizin genel marka kimliğinizle bağlandığından ve işletmenizin ton ve temel değerleriyle eşleştiğinden emin olun .
Fikirlerinizi akıtmak için, web tasarım ilham kaynakları ve en son web tasarım trendlerini incelemenizi öneririz . Markanıza en uygun olanı ve sitenizin işlevselliğine neyin fayda sağlayabileceğini belirlemeye çalışın.
Bu aşamada, web siteniz için ihtiyacınız olan tüm temel tasarım varlıklarını da toplamalısınız. Bunlar profesyonel logonuzu , marka renklerinizi ve web sitesi renk düzeninizi içerir . Kendinize hala yeni tarzınıza uyup uymadıklarını veya bazı ayarlamalar yapıp yapamayacaklarını sorun.
05. Site haritası oluşturma
Site haritası, web sitenizdeki tüm sayfaların ve birbirine bağlanma biçimlerinin listesidir. Web sitenizin UX veya kullanıcı deneyimi ve kolay ve sezgisel web sitesi navigasyonu elde etmek için doğru bir şekilde yapmak çok önemlidir .
Bir kağıda, web sitenizdeki farklı sayfaların bir ağacını ve kullanıcıların birinden diğerine nasıl ulaşabileceğini planlayın. Logonuzu ana sayfaya bağlama gibi önemli web sitesi gezinme uygulamalarını unutmayın . Dikkate alınması gereken başka bir şey, bir veya iki tıklamayla site ziyaretçilerinin sitenizdeki herhangi bir sayfaya, şu anda bulundukları sayfadan ulaşabilmeleri gerektiğidir.
Sayfaların kendilerine gelince, bir karşılama ana sayfası, bir sayfa ve bir iletişim bölümü gibi tüm mutlak olmazsa olmazların yanı sıra bir hizmet veya ürün sayfası ekleyin. Ayrıca, dönüştürmeyi teşvik etmek için çevrimiçi mağaza, blog veya belirlenmiş açılış sayfaları gibi sitenize hangi diğer sayfaların değer katabileceğini göz önünde bulundurun .


Tel çerçeveler: Gerçekten profesyonel bir yaklaşım için, sayfalarınızın tel çerçevelerini çizerek site haritanızı bir adım ileriye taşıyın. Bu araç, her sayfanın yapısını, yani genel web sitesi düzenini ve web sitesi menüsü veya düğmeleri gibi farklı öğelerin nereye yerleştirileceğini belirlemenizi sağlar. Sayfa çerçevelerini basit çizgiler ve kutular olarak işaretleyerek, tel çerçeveler, kullanıcının tasarımını derinlemesine incelemeden site çevresindeki akışını görselleştirmenize yardımcı olur.
06. En iyi tasarım uygulamalarını kullanın
Burası web sitesinin yeniden tasarımının tasarım kısmının devreye girdiği yerdir. Marka kimliğinizi ve tasarımın ana ilkelerini aklınızda bulundurun . Aşağıdaki ipuçları sizi doğru yöne yönlendirmeye yardımcı olacaktır:
-
Hiyerarşi: Site ziyaretçilerini, sitenizdeki her bir öğeye öncelik sırasına göre, en önemli parçadan başlayarak bakmaya yönlendiren şey budur. Bunu yapmak dağınıklığı ve gereksiz bir aciliyet hissini önleyecektir. Boyut ve ağırlık (başlıklar için daha büyük ve daha cesur bir harf boyutu gibi) ve öğe yerleşimi (ekranın tam ortasına önemli bir CTA düğmesi yerleştirmek gibi) bunu başarmanıza yardımcı olabilir.
-
Kontrast: Bu, farklılıklarını vurgulayarak tasarımın farklı bölümlerini ayırt etmemize yardımcı olur. Benzer görünen öğeler bir arada olma eğilimindeyken, kontrast oluşturan öğeler daha fazla öne çıkar. Kontrast, doku (düz ve desenli gibi), parlaklık (ışığa karşı karanlık) ve en yaygın olanı renk ile elde edilebilir. Sitenizin açıkça okunabilir olduğundan emin olmanız gerekeceğinden, web sitenizin renk kontrastını kontrol etmek önemli bir web erişilebilirlik uygulamasıdır ( Sözleşme Kontrolu gibi renk kontrastını kontrol etmek için birçok çevrimiçi araç vardır ).
-
Bakiye: Sayfalarınızın her biri iyi dengelenmiş ve uyumlu olmalıdır. Dengeyi anlamanın iyi bir yolu, web sayfanızı, her iki tarafa eşit olarak dağıtılmış bir ölçek olarak düşünmektir. Denge simetrik, asimetrik veya radyal olabileceğinden, bu tür eşit dağılımlarla ilgili birçok yol vardır. Hangisini seçerseniz seçin, ortaya çıkan görünüm her zaman bağlı hissetmeli ve hiçbir şeyi yersiz bırakmamalıdır.
-
Görüntülerin kullanımı: Fotoğraflar, simgeler veya vektör resimleri gibi mesajınızı destekleyecek şekilde yüksek kaliteli ortam özelliklerini eklediğinizden emin olun . Görüntüleriniz, bir restoran web sitesi için yiyecek veya bir otel web sitesi için konaklama gibi ürünlerinizi sergileyebilir . Farklı bir seçenek, örneğin bir beslenme ve sağlık web sitesinde bitkilerin yatıştırıcı bir fotoğrafı ile doğru ruh halini ayarlamaktır.
-
Tipografi: Bu, yazı tipi seçiminden harf boyutu ve ağırlığına kadar her şeyle ilgili metni düzenleme pratiğidir . Tipografi kendi başına bir sanat formu olsa da, web siteniz için tür kullanımı konusunda size rehberlik edecek birkaç basit kural vardır. Bir ila üç yazı tipi seçin (ancak daha fazla değil) ve bunları site genelinde tutarlı bir şekilde kullanın. Paragraf metni en kolay okunabilir olmalıdır, başlık yazı tipi ise daha çok dekoratif tarafta, el yazısı veya eski stil serifs gibi benzersiz dokunuşlarla olabilir. Yazı tipi eşleştirmeleri için bu kılavuz daha fazla ilham bulmanıza yardımcı olabilir.


07. Sitenizin içeriğini güncelleyin
Web sitenizi güncellemenin büyük bir kısmı metnini yenilemektir . Web sitenizin içeriğini yazmak söz konusu olduğunda , kelime seçiminizin okuyuculara gerçek değer sağlaması çok önemlidir. Hedef kitlenizi aklınızda bulundurmanız, sizin ve ürününüzle ilgili daha az metin (satış elemanı olarak ortaya çıkabilir) ve kullanıcılarınız ve ihtiyaçları hakkında daha fazla metin hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Sorularına cevap vermek için yazılı kopyayı kullanın ve bu soruları site içinde yönlendirmek için yardım eli uzatın.
Ayrıca, metninizi kısa ve tatlı tutun. Kısa ve özlü cümleler, şu anki yağsız okuma ve azalan dikkat süreleri çağında özellikle etkilidir .
Ses tonu: Ses tonunuz tutarlı ve marka kimliğinizle uyumlu olmalıdır. Bir kişi olsaydı, markanızın ses çıkarmasını istediğiniz şekilde yazın. Kişisel ve arkadaşça veya profesyonel ve yetkili mi?
Microcopy: Sitenizin metnin bir diğer önemli kısmı, bir microcopy . Bu terim, harekete geçirici mesaj düğmelerinizden (CTA) çevrimiçi formlarınıza kadar her şeydeki kısa metin parçalarını ifade eder . Mikrokopinizi konuşmaya çalışın, böylece sadece soğuk kod satırları değil, arkasında gerçek hayattaki insanlar varmış gibi görünür. Örneğin, bir kayıt düğmesi basit bir “Tamam” ın ötesine geçebilir ve “Beni Kaydol!” “Gidelim.”
08. SEO’nuza dikkat edin
Arama Motoru Optimizasyonu veya SEO , sitenizin Google arama sonuçlarında görünürlüğünü ve sıralamasını iyileştirerek web sitenizin organik trafiğini artıran bir uygulamadır. Web sitenizi SEO için optimize etmek, keşfedilebilirliğini artırabileceği için web sitenizin yeniden tasarımının önemli bir parçasıdır.
İşletmenizin Google’da bulunmasına yardımcı olmak için atabileceğiniz birçok adım vardır . Başlamak için iyi bir yer olarak, aşağıdaki yöntemlerin yanı sıra Wix SEO Wiz’e danışmanızı öneririz :
Anahtar kelimelerin kullanımı: Davranış anahtar kelime araştırma ve (sizinkine benzer bir işletme arayan herkes arama motorları yazdığınız olacağını kısa ifadeler veya terimleri) iş tanımlamak için iki veya üç anahtar kelimeleri seçmek. Bunlar, SEO başlıklarınız ve açıklamalarınız da dahil olmak üzere web sitenizde stratejik olarak kullanılmalıdır. Son Google algoritması güncellemeleri içeriğe özellikle dikkat ettiğinden, anahtar kelimelerin içeriğinize sorunsuz bir şekilde uyduğundan emin olun .
Alternatif metin: Web sitenizdeki resimler için alternatif metin yazmak SEO ve web erişilebilirliğini güçlendirir . Bu, resminizin içeriğini tanımlayan birkaç kelime ekleyerek yapılır. Alternatif metniniz kullanıcılarınız tarafından görülmez, ancak yine de Google botları ve yardımcı teknolojiler için son derece faydalıdır.
Sayfa meta etiketleri: sayfanızın Yazma meta etiketleri – onun dahil başlık etiketlerinin ve açıklamalar, arama motoru botları daha iyi sayfanın içeriğini anlamak ve arama sonuçlarında doğru bir şekilde görüntülenmesine yardımcı olur. Mümkün olduğunda, meta etiketlerinize anahtar kelimeler eklemek en iyisidir.
Alan adı: senin tutulması alan adı markanızın tanınırlığını yardımcı olabilir tutarlı üzerinde zaman. Ancak, işletme adınızı değiştirdiyseniz veya markanızın kapsamını genişlettiyseniz ve alan adınızın bunu yansıtmasını istiyorsanız alan adınızı değiştirmeniz gerekebilir .
09. Mobil sürümü optimize edin
Aynı derecede sezgisel bir mobil web sitesi sürümü oluşturarak sitenizin hareket halindeyken sorunsuz bir şekilde deneyimlendiğinden emin olun . Ekranı açın ve yalnızca en gerekli içeriğin kalmasını ve daha küçük ekranda öne çıkmasını sağlamak için gereksiz öğeleri kaldırın. Markalı bir karşılama ekranı veya animasyonlar gibi mobil tasarım özelliklerinden de yararlanabilirsiniz .
Kullanıcı deneyiminizi iyileştirmenin yanı sıra, mobil cihazlara uygun bir web sitesi de Google’ın mobil cihazlara yönelik ilk dizin oluşturma girişiminin önemli bir parçası olduğu için SEO için faydalıdır .
10. İnceleyin ve paylaşın
Yeni tasarımınıza, yazılı içeriğini denetleyerek, gezinme akışını kontrol ederek ve tüm bağlantıların düzgün çalıştığından emin olarak kapsamlı bir inceleme yapın. Web sitenizin favicon’u gibi en küçük ayrıntıları ve web sitenizi başlatmak için bu kontrol listesindeki diğer her şeyi bile iki kez kontrol edin . Birkaç güvenilir arkadaş veya ekip üyesinden benzer bir inceleme yapmasını isteyin.
Web sitenizin yeniden tasarlanması hazır olduğunda, lansmanı desteklemek için bir pazarlama desteği verin. Yeni tasarımınızı sosyal medyada ve bir haber bülteninde paylaşmak, web sitenize trafik çekmenin iyi bir yoludur .
KAYNAK: https://www.wix.com/blog/2020/01/website-redesign