Bir işletme sahibi olarak, ürününüzü geliştirmek işin sadece küçük bir parçasıdır. Gerçekten başarılı olmak için teklifinizi dünyayla paylaşmanız gerekir. Bir web sitesi oluşturarak başlayın ve onu güçlü bir pazarlama stratejisinin temeli olarak kullanın.
Ancak, hizmetlerinizi herkese pazarlamaya başlamadan önce, bir dakikanızı ayırarak markanız için en iyi kitlenin kim olduğunu düşünün. Mümkün olduğunca çok yöne ateş etmek cazip gelse de, şunu düşünün: Birkaç farklı yöne nişan alırsanız bir hedefe vuracak mısınız yoksa tüm çabanızı boğa gözüne yoğunlaştırırsanız daha başarılı olacak mısınız?
Hedef pazarlamanın devreye girdiği yer burasıdır. Potansiyel hedefleme, olası satışları müşterilere dönüştürmek için önemlidir. Kitleniz ne kadar alakalı ve spesifik olursa, markanızla ilgilenme olasılıkları da o kadar artar.
Bu uygulama hakkında daha fazla bilgi edinmek ve hedef pazarınızı nasıl tanımlayacağınız konusunda uzman ipuçları bulmak için okumaya devam edin.
Hedef pazar nedir?
Hedef kitle olarak da adlandırılan hedef pazarınız, ürün veya hizmetinizin hedeflendiği belirli bir grup insandır. Diğer bir deyişle, pazarlama stratejinizin birincil kitlesi .
Hedef kitle, ABD’deki kadınlar gibi geniş bir gruptan oluşabilir veya Teksas’taki kentsel, sağlık bilincine sahip vejetaryen kadınlar gibi oldukça dar olabilir. Seçtiğiniz grup, ürününüzün ele aldığı belirli tüketici ihtiyaçlarına bağlı olacaktır.
Hedef pazarınızı belirlemek için, müşterileriniz ve rakipleriniz hakkındaki verileri analiz ederek başlamanız gerekir. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:
Hedef pazarınızı belirleme
-
Mevcut müşterilerinizi analiz edin
-
Ürününüzün avantajlarını öğrenin
-
Rakiplerinizi araştırın
-
Kitlenizi segmentlere ayırın
-
Hedef pazar bildirimi yazın
-
Araştırmanızı hassaslaştırın
01. Mevcut müşterilerinizi analiz edin
Hedef pazarınızı tanımlamanın ilk adımı, mevcut müşterileriniz hakkında daha fazla bilgi edinmektir. Bir iş başlatmış olsanız ve henüz çok fazla müşteriniz olmasa bile, bu uygulamalar daha da kullanışlı hale gelecektir.
Mevcut ve geçmiş alıcılar hakkında bilgi toplayarak başlayın ve bu müşterilerin ortak özelliklerini belirleyen özellikleri belirlemeye çalışın. Bu veriler, ürününüzü benzer ilgi alanlarına sahip kişilere pazarlamanıza yardımcı olacaktır.
Bu bilgileri web sitesi analiz araçlarının yanı sıra sosyal medya ve e-posta pazarlama analiz platformlarını kullanarak bulabilirsiniz . Dikkate almak isteyeceğiniz bazı veri noktaları şunları içerir:
-
Yaş: Müşterileriniz ortak bir on yılı veya nesli paylaşıyor mu? Binlerce yıl mı, yaşlılar mı, yoksa arada bir şey mi?
-
Yer: Müşterilerinizin çoğu dünyanın neresinde yaşıyor? Farklı şehirleri, ülkeleri ve bölgeleri düşünün.
-
Dil: Müşterileriniz hangi dilleri konuşuyor? Müşterilerinizin dilinin mutlaka ülkelerinin baskın dili olmadığını unutmayın.
-
Harcama gücü: Müşterilerinizi etkileyebilecek sosyoekonomik faktörleri göz önünde bulundurun. Ne kadar para harcamaya istekli veya harcayabilirler?
-
Hobiler ve kariyer: Müşterileriniz ne yapmaktan hoşlanır? Meslekleri nelerdir ve boş zamanlarında ne yaparlar?
-
Yaşam evresi: Müşterileriniz hayatta nerede? Üniversite öğrencileri mi? Yeni ebeveynler mi? Emekliler?
Şirketiniz B2C yerine B2B ise, bireysel tüketiciler yerine şirketlerin özelliklerini aramak istersiniz. Bu özellikler şunları içerir:
-
İşletme büyüklüğü: Sizden satın alan işletmeler küçük, orta veya büyük mü?
-
Yer: Bu işletmeler fiziksel olarak nerede bulunur?
-
Dikey: Bu işletmelerin çoğu hangi sektörlerde bulunuyor?
-
Bütçe: Bu işletmeler nasıl para topladı ? Sizinki gibi ürünler için ne kadar istekli veya harcama yapabileceğini düşünün.
Bulgularınızı düzenli tutabilmeniz ve eğilimleri kolayca belirleyebilmeniz için bu bilgileri düzenli bir şekilde izlediğinizden emin olun. Bu eğilimleri analiz etmek, müşteri tabanınızdaki paylaşılan özellikleri belirlemenize olanak tanır. Bu özellikler gelen pazarlama çalışmalarınızı bilgilendirecek ve stratejinizi hedef kitlenize yönlendirecektir.
02. Ürününüzün avantajlarını öğrenin
Hedef pazarınızı belirlemenin bir sonraki adımı, ürününüzü satın almanın arkasındaki müşteri motivasyonlarını anlamaktır. Bunun için müşterilerinizin bakış açısından bakmanız gerekir. Onları bir rakip yerine şirketinizden satın almaya motive eden şeyleri düşünün. Bu bilgileri müşterilerinizle doğrudan konuşarak ve referanslar sorarak öğrenebilirsiniz .
Ürününüzün veya hizmetinizin yalnızca özelliklerini değil faydalarını da öğrenin. Özellikler ürününüzün özellikleridir. Örneğin, işletmeniz valiz satıyorsa, ürününüzü küçük, kompakt ve birden fazla bölmeye sahip olarak tanımlayabilirsiniz. Ürününüzün faydaları, müşterilerinize sağladığı avantajlardır. Ürününüzün birisinin hayatını nasıl daha iyi veya daha kolay hale getirdiğini düşünün. Kompakt, çok bölmeli bavul, taşıması ve taşıması kolay olmanın avantajlarını sunar.
Ürününüzün yerine getirdiği belirli ihtiyaçları öğrenmek, hedef kitlenize yönlendirmenize yardımcı olur. Örneğin yukarıda tartışılan bavul şirketi için, hedef pazar, kısa ve sık geziler yapan iş seyahatinde olanlar gibi hafif, taşınabilir bir bavuldan yararlanan insanlar olacaktır.
03. Rakiplerinizi araştırın
Rakiplerinizin hedeflediği hedef pazarlara bir göz atarak hedef pazarınızı daha da geliştirin. Elbette müşteri analizi verilerine erişemezsiniz. Ancak, rakiplerinizin SWOT analizini yaparak bu müşterilerin kim olabileceğini anlayabilirsiniz .
Web sitelerine, bloglarına ve sosyal kanallarına derinlemesine dalın. Hedef pazarlarının web sitesi içeriğine , içerik pazarlama stratejisine ve sosyal medya markalarına dayalı olduğunu düşünün . Büyük olasılıkla, marka dillerini ve tonlarını temel alarak kitleleriyle ilgili ayrıntılar çıkarabilirsiniz. Hangi tür kişilerin yayınlarıyla etkileşime geçtiğini görmek için sosyal medya sayfalarındaki yorumları da kontrol edebilirsiniz.
En başarılı sosyal medya ve blog yayınlarına özellikle yakından bakın. Bu içerik parçalarının teklifleri veya markaları açısından ortak bir yanı var mı? Hangi ilgi alanlarını veya ihtiyaçları ele alıyorlar? Bu bilgileri, sektörünüzdeki tüketicilere en çok ne tür özelliklerin veya avantajların cazip geldiğini değerlendirmek için kullanın.
04. Kitlenizi segmentlere ayırın
Bu noktada, hedef kitlenizin özellikleri ve ilgi alanları hakkında bazı bilgiler topladınız. Şimdi, bu bilgileri müşteri türlerinizi açıkça tanımlamak için kullanma zamanı. Bu müşteri türleri hedef pazarınızın temelini oluşturacaktır.
Bunu yapmanın en iyi yolu, segmentasyon olarak bilinen bir süreçtir. Bu, müşterilerinizi paylaşılan niteliklerine göre farklı gruplara veya segmentlere ayırmayı içerir.
Müşterilerinizi şunlara göre bölebilirsiniz:
-
Coğrafya: İster kendi şehriniz, ister dünyanın farklı bir bölümü olsun, fiziksel konum. Müşterileriniz dünyanın her yerinde bulunuyorsa, çok dilli bir web sitesinin yanı sıra yerelleştirilmiş reklamlar ve pazarlama materyalleri oluşturmanız gerekebilir .
-
Demografi: Yaş, cinsiyet, ırk veya etnik köken, gelir düzeyi veya medeni durum gibi özellikler.
-
Psikografi: Kişilik, yaşam tarzı veya kişisel değerler gibi iç nitelikler. Bunlar genellikle konum, üretim veya yaşam evresi gibi coğrafi ve demografik faktörlerin bir ürünüdür.
-
Davranış: Alıcının hazır olma durumu veya kullanım sıklığı gibi çevrimiçi davranışa dayalı algılanan özellikler.
Bir B2B şirketiyseniz benzer özellikleri kullanın, ancak bunları işletmeye uygulayın. Endüstri, konum, müşteri boyutu, işletme yapısı ve performans gibi, firmografi olarak bilinen sağlam demografik özellikleri göz önünde bulundurun.
Segmentlerinizi daha iyi anlamak için alıcı kişileri de oluşturabilirsiniz . Kullanıcı personeli olarak da adlandırılan alıcı kişiler, tipik müşterilerinkine benzer özelliklere ve davranışlara sahip hayali karakterlerdir. Nihayetinde, bu kurgusal karakterler hedef kitlenizi temsil eder ve gerçek müşterilerinizin ihtiyaçları, arzuları ve yaşam tarzları hakkında bilgi edinmenize yardımcı olur.


05. Hedef pazar açıklamasını yazın
Artık hedef kitlenizin belirleyici özelliklerini belirlediğinize göre, bulgularınızı kağıda dökmenin zamanı geldi. Araştırmanızda belirlediğiniz en önemli kitle özelliklerine odaklanan bir hedef pazar ifadesi yazın. İfadeniz şunları içermelidir:
-
Hedef pazarınız hakkında cinsiyet ve yaş gibi demografik bilgiler
-
Hedef pazarınızın coğrafi konumu
-
Hedef pazarınızın temel ilgi alanları
Ardından, tek bir cümleyle özetleyin. Örneğin:
“Hedef pazarımız, 30’lu ve 40’lı yaşlarında ABD’de yaşayan ve gündelik, konforlu modanın tadını çıkaran kadınlar.”
Hedef kitlenizin kim olduğu hakkında net bir açıklama yapmak, marka bilinci oluşturma ve pazarlama çalışmalarınızın şirket genelinde tutarlı olmasını sağlayacaktır. Ayrıca, şirketinizin misyon bildirimini kitleniz için mümkün olduğunca alakalı olacak şekilde uyarladığınızda da yararlı olacaktır .
06. Araştırmanızı hassaslaştırın
Hedef pazarınızı tanımlamak kapsamlı bir araştırmaya dayanır, ancak bu ilk kez mükemmel olacağı anlamına gelmez. Hedef kitlenizi tanımladıktan sonra bile, müşterilerinizin giderek daha hassas bir resmini elde etmek için sürekli olarak test etmeniz ve denemeniz gerekir. Teknolojik gelişmeler, nesilsel tutumlar ve geçen trendlerle yıllar boyunca tüketici ilgileri değiştiği için pazar araştırmanızın zirvesinde kalmak da zamana ayak uydurmanıza yardımcı olabilir.
Hedef kitlenizi daraltmak için hedefleme çabalarınızı A / B test etmeniz gerekir. Bir sosyal medya pazarlama stratejisi geliştirin ve katılımınızı ve tıklamalarınızı not edin. Ayrıca kullanabilirsiniz Wix pazarlama araçları gibi e-posta Pazarlama , hedeflenen oluşturmak için e-posta patlamalar ve kampanyalarının performansını analiz edin.
Sonuçlara dayanarak, pazarlama stratejinizi ayarlamanız veya hedef pazar bildiriminizi revize etmeniz gerekebilir. Sonuç olarak, kitlenizle güçlü bir şekilde yankı uyandıran bir marka oluşturmaktır . Unutmayın, içeriğiniz ne kadar hedeflenirse, olası satış yaratma stratejileriniz o kadar etkili olur ve markanıza ne kadar çok müşteri getirirsiniz.
KAYNAK: https://www.wix.com/blog/2020/05/how-to-define-your-target-market/