Eğilimler. Onlar her yerdeler. Bazıları saçma görünebilir – Mean Girls’den Regina George’u ve onun üstünü kesin. Ancak, diğer zamanlarda tamamen mantıklı. Düşün: anne kot pantolon. Web tasarımı dünyasında, tek sayfalık web siteleri işlevselliği nedeniyle büyüyen bir trend. Temelde, tüm içeriğinizi uzun ve kaydırılan bir sayfaya sunan bir sitedir. Bir ana sayfayı diğer sayfalardan ayırmak yerine, içerik şeritler kullanılarak farklı bölümlere ayrılır. Burada, menü öğeleri ayrı sayfalar yerine bu bölümlerin her birine bağlanır.
Bir web sitesi oluştururken , giderek daha fazla web tasarımcısı bu tek sayfalık trendi takip ediyor. Neden? Çünkü basit, temiz ve oldukça etkileyici bir tasarım sunuyor. Bu kılavuzda, işletmeniz için tek sayfalık bir web sitesinin neden ve nasıl oluşturulacağını açıklayacağız:
Tek sayfalık bir web sitesi nasıl oluşturulur?
-
İşletmeniz için uygun olup olmadığına karar verin
-
İçeriğiniz için bir plan oluşturun
-
Bir web sitesi şablonu seçin
-
İçeriğinizi bölümlere ayırın
-
Paralaks efektlerinin bir zevkini ekleyin
-
Her bölümü bağlamak için bir bağlantı menüsü oluşturun
-
Kullanıcıların web sitenizde gezinmesini kolaylaştırın
-
Güçlü bir CTA uygulayın
-
Zengin bir altbilgi ekle
-
Sosyal medya hesaplarınızı dahil edin
-
SEO’yu aklınızda bulundurun
-
Web sitenizi mobil uyumlu hale getirin
01. İşletmeniz için uygun olup olmadığına karar verin
Web sitesi tasarımı iki ana okul vardır : bir sayfa ve klasik. İşletmenizin türüne ve web siteniz için hangi özelliklere ve önceliklere sahip olduğunuza bağlı olarak, biri diğerinden daha uygun olabilir – seçeneklerinizi tartmaya değer.
Tek sayfalık bir web sitesi , hem minimalist hem de organize olan güçlü bir tasarıma sahiptir. Genellikle daha ağırdır ve az miktarda metin içerir. Genel uzun kaydırma tasarımı, içeriğinizin göründüğü sıra üzerinde tam kontrol sahibi olduğunuz bir hikaye hazırlarken yaratıcı olmanızı kolaylaştırır.
Düzen , ziyaretçilerin birden fazla sayfada kaybolmak yerine içeriğinizi çok doğrusal bir şekilde tüketmelerine izin vererek kullanıcı deneyimini geliştirir . Biçim mobil web siteleri ve tabletler için de iyi uyarlanmıştır . Tek sayfalık bir web sitesinin bakımı da kolaydır ve klasik bir web sitesinden daha az kaynak gerektirir.
Yani bu web sitesi trendini okuduktan sonra muhtemelen kendi web sitenizi bu büyük formatta öngörüyorsunuz. Ama önce kendinize şunu sormalısınız: “Özellikle işim için uygun mu?” En yaratıcıdan daha geleneksel işletmelere kadar, bu biçim şaşırtıcı görünme potansiyeline sahiptir. Açılış sayfası , serbest web sitesi, fotoğraf portföyü , düğün web sitesi veya etkinlikle ilgili herhangi bir web sitesi gibi kısa form içeriğiniz varsa, dikkate almaya değer.
Klasik bir web sitesi , çoğu insan bir siteyi öngördüğünde düşünür – iletişim sayfası, servis sayfası ve SSS sayfası gibi diğer sayfaların eşlik ettiği bir ana sayfa var .
Temel olarak, bu web tasarım biçimini bir çağrı cihazı üzerinde seçmenin temel nedeni, bir çevrimiçi mağazadaki çeşitli ürün veya hizmetler gibi web sitenize kesinlikle dahil edilmesi gereken tonlarca içeriğinizin olmasıdır .
Çok sayfalı bir web sitesi, her içerik parçasını kendi sayfasında düzenlemenize olanak tanıyarak uzun ve ayrıntılı açıklamalar sağlamak için yeterli alan sağlar. Örneğin, bir blog başlatmayı düşünüyorsanız , bu klasik biçim kullanıcının makalelerinize kolayca göz atmasını sağlar.
02. İçeriğiniz için bir plan oluşturun
Bu biçimin sizin için uygun olduğuna karar verdiyseniz, güzel tek sayfalık web sitenizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ne zaman sıfırdan bir web sitesi oluşturma , önce stratejik olarak tüm içeriğinizi ortaya koymak gerekir. Tek sayfalık bir web sitesi oluşturmak, sitenizin görüntülenme sırasını kontrol etmek için mükemmel bir fırsattır, bu yüzden mantıklı ve sezgisel olduğundan emin olun.
Ziyaretçilerinizin sitenizdeki yolculuğunu hayal ettiğiniz bir hiyerarşi ile başlayın. İlk olarak, başlangıçtan itibaren iletmek istediğiniz ana mesajla ikna edilmelidir – başka bir deyişle, ‘ekranın üst kısmına’ yerleştirmek istediğiniz şey (yani, bir izleyicinin web sitenizi aşağı kaydırmadan önce gördüğü).
Her web sitesi için, bir ‘Hakkında’ bölümüne ve iletişim bilgilerinizi görüntülemek için ayrılmış bir alana ihtiyacınız olacaktır. Aralarında neler var, teklifinizi, bir CTA ( harekete geçirici mesaj ) düğmesini, ekiple tanışmayı, hizmetleri ve ürünleri, referansları , SSS bölümünü ve bir fotoğraf galerisini içerebilir – hangi bilgileri istediğiniz ve ihtiyacınız olan bilgilere bağlı olarak.
Daha sonra son derece önemli olacağı için içeriğinizin sırasına öncelik verin. Ayrıca, gereksiz bilgileri kaldırın. Sözler söz konusu olduğunda, güçlü bir tasarım oluşturmak istiyorsanız daha az burada. Genel olarak, işleri olabildiğince düzenli ve basit tutmaya çalışın.
03. Bir web sitesi şablonu seçin
İçeriğiniz için bir plan oluşturduktan sonra, bir sayfalık web sitesinin bağlantılı bir menü, şeritler ve sütunlar, sosyal bir çubuk gibi tüm öğeleri ekleyerek sizi sağ ayağınıza getiren bir şablona ihtiyacınız olacak. zengin bir altbilgi ve daha fazlası.
Tasarımcılarımız tarafından oluşturulan ve her türlü işletme için yüzlerce tamamen özelleştirilebilir tek sayfalık web sitesi şablonu vardır . Bu şablonlarla ilgili harika olan şey, tamamen özelleştirmek ve tamamen sizin yapmak için her şeyi üstbilgiden altbilgiye doğru değiştirebilmenizdir. Yaratıcı hayal gücünüzün bu sonsuz olasılıklarla gelişmesine izin verin!


04. İçeriğinizi bölümlere ayırın
Şimdi organize içeriğinizi almanız ve şeritler kullanarak web sitenizde görüntülemeniz gerekir. Sitenize bir şerit eklemek için:
1. Wix Editör’ü açın
2. Ana menüden “Ekle” ye tıklayın
3. “Strip” i seçin. Burada önceden tasarlanmış, tamamen özelleştirilebilir seçenekler bulacaksınız.
Her şerit için metin, video, resim, iletişim formu, referanslar ve daha fazlasını ekleyebilirsiniz. İstediğiniz kadar şerit ekleyin ve ardından içeriğinizi sunmak istediğiniz sırayla düzenleyin. Geleneksel olarak, ‘Hakkında’ bölümünden başlamak ve aşağı inerek ‘İletişim’ bölümünüz olarak görev yapan zengin bir altbilgi ile sonlandırmak istersiniz.
05. Paralaks efektlerinin bir çeşidini ekleyin
Göz alıcı ve nişan arttırıcı bir başka popüler web tasarım eğilimi paralaks kaydırmadır . Bu, önceki adımda eklediğiniz farklı şeritlerle web sitenizde 3D yanılsama yaratan bir etkidir. Bunu, kullanıcı sitenizi aşağı kaydırdıkça arka plandaki ve ön plandaki katmanları farklı hızlarda hareket ettirerek yapar.
Tek sayfalık web siteleri biraz tek boyutlu göründüğünden, paralaks kaydırma gibi bir efekt eklemek sitenize ihtiyaç duyduğu ekstra yumruk verir. To paralaks etkilerini oluşturmak , sen açığa, yakınlaş ve solmaya gibi, şeritler için ince animasyon ekleyebilirsiniz. Bu profesyonel web sitesi tekniği, site ziyaretçilerinizin en altta ilerlemesini sağlamak için bir emin yoludur.

06. Her bölümü bağlamak için bir bağlantı menüsü oluşturun
Daha önce web sitesi menülerini duydunuz , ancak bu, alışık olduğunuzdan biraz farklı. Tek sayfalık bir web sitesi menüsüyle, her bir öğe (bağlantılı), kendi sayfasından ziyade aynı sayfanın farklı bir bölümüne bağlanır.
Ama önce, ‘çapaları’ tam olarak istediğiniz yere uygulayarak bu bölümleri tanımlamanız gerekir. Bir tutturma menüsü oluşturmak ve düzenli bir tek sayfalık tasarım elde etmek için üç zorunlu ve önemli adım vardır :
-
Bağlantı ekleyin : Bu, kullanıcıların doğrudan belirli bir bölüme gitmelerine izin vererek tek sayfalık web sitenizin farklı bölümlerine gitmelerini kolaylaştırır. Birçok şablonda zaten yerleşik çapalar vardır, ancak bunları istediğiniz zaman yeniden adlandırabilir, taşıyabilir veya silebilirsiniz.
-
Sitenizin menüsünü bağlantıya bağlayın : Bu, kullanıcıların menüden sayfanızın belirli bir bölümüne gitmesini sağlar. Sabitleme yaparken, sabitlemenizi ekleyeceğiniz ilgili bölümü seçmelisiniz. Diğer bir deyişle, her bir bağlantıya vermeyi seçtiğiniz başlık menü listenizde görünecek ve böylece web sitenizin gezinmesinde önemli bir rol oynayacaktır.
-
Menünüzde düzen oluşturun: Menünüzdeki düzen, kaydırma kolaylığı ve kolay gezinme için bölümlerinizin sırasına uygun olmalıdır. Örneğin, yatay bir menünüz varsa, menüdeki ilk öğe (normalde ‘Hakkında’) ilk bölümle (ayrıca, ‘Hakkında’) vb. Hizalanmalıdır. Tek sayfalık web siteleri genellikle uzun kaydırma içerdiğinden, menüyü dondurup sitenizde her zaman görünür tutmalısınız. Ya edebilirsiniz kayan ankraj menü oluşturmak veya menü başlığında ise, üstüne bunu düzeltmek için ‘Freeze Başlık’ butonuna geçiş yapabilirsiniz.

07. Kullanıcıların web sitenizde gezinmelerini kolaylaştırın
Tek sayfalık bir web sitesinin uzun biçiminde, kullanıcılar sitenizle o kadar çok tüketilebilir ki, kaydırma ve kaydırma yaparak kendilerini büyüleyici içeriğinizden zevk alırlar.
Site ziyaretçilerinize sorunsuz bir deneyim sunmak için, tek bir tıklamayla web sitenizin başlangıcına ulaşmalarını sağlamak için bir başa dön düğmesi eklemeniz yeterlidir. Bu düğme web sitenizde sabit bir konumda kalır, böylece bir ziyaretçi sayfanın altına ulaştığında görünür.
08. Güçlü bir CTA uygulayın
Tüm içeriğiniz tek bir yerde sunulduğundan, ister haber bülteninize kaydoluyor, ister teklif ister hizmetlerinizi ayırıyor olun, kullanıcının dikkatini çeken bir şey olması gerekir.
Burası bir CTA (harekete geçirici mesaj) devreye giriyor. Çevrimiçi kitlenizi hemen harekete geçmeye yönlendiren kısa bir ifade. En iyi görünürlük için web sitenizde ekranın üst kısmına yerleştirilmeli, bu da görüntüleyenleri daha sonraki, yüksek öncelikli bir bölüme göndermek için harika bir fırsattır.
Bunu yapmak için, CTA düğmenizi, altıncı adımdaki farklı bölümleri nasıl bağladığınıza benzer şekilde sabitlersiniz. Düğme ekledikten sonra, ziyaretçilerin belirli bir bölüme gitmesine izin vermek için CTA’nızı bir bağlantıya bağlayın . Örneğin, CTA “Bana Ulaşın” diyorsa, onu “Kişi” bölümünüze sabitleyebilirsiniz.
09. Zengin bir altbilgi ekleyin
Bir web sitesi altbilgi web sitenizin en alt alandır. Çoğu kişi, bir işletmeyle nasıl iletişim kurulacağı gibi önemli bilgiler bulmak için oraya gider. Bu nedenle, altbilginizin güncel iletişim bilgileri, sosyal medya hesaplarınıza bağlantılar, çalışma saatleri, gizlilik politikanız ve şartlar ve koşulları içermesi çok önemlidir.
Fiziksel mağaza konumunuz varsa , altbilgiye de harita ekleyebilirsiniz .


10. Sosyal medya hesaplarınızı dahil edin
Çevrimiçi varlığınızın her yönünü sorunsuz bir şekilde bağlamanız önemlidir. Bunu yapmanın bir yolu Facebook, LinkedIn ve Instagram profillerinizi web sitenize bağlamaktır. Neden? Çünkü sitenize mümkün olduğunca çok çevrimiçi trafik çekmek istiyorsunuz.
Daha fazla tıklama almak ve onları gerçekten öne çıkarmak için sosyal medya profillerinizi sitenize dahil etmenin birkaç yolu vardır:
-
Web sitenize sosyal bir çubuk ekleyin: Bu, işletmenizin bulunduğu tüm sosyal hesaplar için simgeler içeren bir yerdir. Wix ile bir sosyal çubuk oluşturduğunuzda , sosyal medya simgeleri için çeşitli tasarım seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bunlardan birini seçmek ve farklı sayfalarınıza bağlantılar eklemek. Kullanıcıların sitenizde gezinirken bu öğeyi her zaman gördüğünden emin olmak için Editör’deki öğeye sağ tıklayın ve ‘Ekrana Sabitle’ye basın.
-
Instagram özet akışınızı ekleyin : Instagram özet akışınıza web sitenize ekleyerek neden daha fazla gösterim vermiyorsunuz? Ayrıca kullanıcılara işletmenizin ve bulunduğunuz yerin güncel fotoğraflarını sunmanın iyi bir yoludur. Bir Instagram feed’i eklediğinizde, bu bilgileri görüntülemek için birçok özel düzenden birini seçerek beğeninize göre tasarlayabilirsiniz.


11. SEO’yu aklınızda bulundurun
Arama motoru optimizasyonu (SEO) her web sitesinin önemli bir öğesidir. Sayfanızın belirli anahtar kelime arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması için sitenizi optimize etme uygulamasıdır; dolayısıyla, web sitenize daha fazla trafik ve potansiyel müşteri çeker.
Web sitenizin Google’da dizine eklendiğinden emin olun (aka veritabanına kaydedilir). Neyse ki, Wix siteniz oluşturulduktan sonra saniyeler içinde Google’da zaten görünür . Dizine ekledikten sonra, doğru anahtar kelimeleri hedefleyerek web sitenizi öne çıkarın.
Bir Wix Web siteniz varsa, işiniz buradan çok daha kolay! Wix SEO Wiz , anahtar kelime önerileri sunmaktan tam, kişiselleştirilmiş bir SEO planına kadar özelleştirilmiş bir kontrol listesi oluşturarak yapmanız gereken süreç boyunca size rehberlik eder.
Bonus: Çabalarınızı en üst düzeye çıkarmak için , web sitenizi Google’da nasıl bulacağınızla ilgili faydalı bir kılavuz .
12. Web sitenizi mobil cihazlara uygun hale getirin
İnternet’i bir masaüstü yerine bir akıllı telefondan taramak bu günlerde norm haline geldi. Bu nedenle, web siteleri artık mobil sürümlerine göre SEO açısından sıralanıyor (Google’ın mobil ilk dizinine bakın ).
Web siteniz için bu ne anlama geliyor? Basitçe söylemek gerekirse, mobil cihazlarda masaüstünde olduğu kadar iyi görünmesi ve işlevsel olması gerekir. Bu süreçte okunabilirliğin ve gezinmenin önemli olduğu düşünüldüğünde, tek sayfalık bir web sitesi oluşturmayı seçerek doğru yönde ilerliyorsunuz.
Ayrıca, herhangi bir cihazda harika görünen sitenizin otomatik olarak üretilen bir mobil sürümü olduğundan, bir Wix Web siteniz varsa yolunuza daha fazla şans gelir. Editör’e gidin, Mobil Editör’e geçin ve mobil sitenizi önizleyin.
On Editör X size tam tasarım kontrolünü sağlayan, Wix gelen gelişmiş bir web sitesi oluşturma platformu, bu bir adım öteye taşıyarak ve viewport çeşitli boyutları tam olarak cevap veren web siteleri oluşturmak.
Mobil sitenizin daha kolay göz atmasını sağlamak için ek bir ipucu , hızlı bir işlem çubuğu yüklemek gibi benzersiz mobil özellikler kullanmaktır . Sosyal çubuk mobil sitelerde görünmediğinden, bu, okuyucuları iletişim bilgileriniz gibi ihtiyaç duyabilecekleri herhangi bir bilgiyi aramaya teşvik etmek için harika bir alternatiftir.

İlham almak için tek sayfalık web sitesi örnekleri:
Sezgisel bir sayfalık web sitesinin son aşamasında neye benzediğini merak ediyorsanız, bu üç Wix kullanıcı sitesinden başka bir yere bakmayın. Kendi web sitenizi oluştururken kullanmanız için ilham veriyorlar.






KAYNAK: https://www.wix.com/blog/2018/08/how-to-create-one-page-website