Eğer internette değilseniz, yoksunuz. Bu kadar basit. Ayrıca, dünyadaki çevrimiçi aramaların% 92’sinden fazlası Google’da gerçekleştiğinden, iş sonuçlarını artırma şansınızı artırmak için elinizden geleni yapmanız çok önemlidir. Ancak genellikle olduğu gibi, bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır. Her şey , bir web sitesi oluştururken , gittikçe görünürlüğünüzü artırmanıza olanak tanıyan kapsamlı bir arama motoru optimizasyonu işlemi ile başlar . Bununla birlikte, Google algoritmasındaki sürekli değişiklikler ve güncellemeler, sitenizin trafiğinin büyümeye devam etmesini sağlamak için SEO uygulamalarınızda periyodik ayarlamalar yapmanız gerektiği anlamına gelir.
En son Google algoritması güncellemelerinden haberdar olmanız, çevrimiçi varlığınızın iyileştirilmesi gereken alanlarını değerlendirmenize ve maruz kalmanızı sürekli büyütmenize olanak tanır. Günlük olarak algoritma değişikliklerini kontrol etmek zorunda kalmadan tabakanızda yeterince bulunduğunuzun farkında olduğumuzdan, geçmişi boyunca en önemli Google algoritması güncellemelerinin ve değişikliklerinin kapsamlı bir özetini bir araya getirdik.
Bu makalede listelenen güncellemeler Google’ın algoritması üzerinde en büyük etkiye sahip olsa da, yılda bir veya iki kez başka birçok geniş değişikliğin uygulandığını unutmayın. Bunlar ‘temel güncellemeler’ olarak bilinir. Bunlar, arama sonuçlarının sıralanması üzerinde bir etkiye sahip olacak kadar önemli olan, ancak algoritmanın işlevselliğinde dönüm noktaları olarak kabul edilecek kadar güçlü olmayan modifikasyonlardır. Google algoritması temel güncellemeleri hakkında daha fazla bilgiyi şirketin Web Yöneticisi Merkezi Blogunda okuyabilir ve Twitter’da Google SearchLiaison’u izleyerek yeni duyurulardan haberdar olabilirsiniz .
Google’ın algoritmaları nelerdir?
Google’ın algoritmaları, web sitelerini sıralamak ve hangilerinin Arama Motoru Sonuç Sayfalarında görüntüleneceğini belirlemek için kullanılan bir dizi karmaşık bilgisayar programıdır. Google’ın algoritmasının amacı, arama yapanlara sorguları için en alakalı web sitelerinin sıralı bir listesini sağlamaktır. Bunu yapmak için Google, her web sitesini taramak ve 200’den fazla farklı faktöre dayalı olarak sonuç sayfalarında nerede gösterileceğini belirlemek için botlar veya otomatik web tarayıcıları gönderir.
Google’ın algoritmaları hakkında en ilginç gerçeklerden biri, her yıl 600’den fazla modifikasyon geçirmesi ve bu değişikliklerin çoğunun farkedilmeyecek kadar ince olmasıdır.
Bert
Lansman tarihi: 25 Ekim 2019
Ana hedef: İnce içerik
Google’ın en son algoritma güncellemesi, Transformatörlerden Çift Yönlü Kodlayıcı Temsilleri anlamına gelen BERT olarak bilinir. BERT, konuşma bağlamlarına özel önem vererek, cümlelerdeki kelimelerin anlamını daha iyi anlamak için doğal dil işlemeyi kullanan derin bir öğrenme algoritmasıdır.
Google , tüm arama sorgularının en az% 10’u üzerinde doğrudan bir etkisi olması beklenen BERT algoritması güncellemesini “ son beş yıldaki en büyük adım ve Arama tarihindeki en büyük adımlardan biri ” olarak adlandırdı.
Fred
Lansman tarihi: 7 Temmuz 2017
Etkilenen siteler: Reklam merkezli içerik
Fred, kötü içerik sağlayan sitelerde aşırı reklamcılık gibi gelir elde etmek amacıyla görünen düşük kaliteli içeriği hedefleyen büyük bir Google algoritması güncellemesiydi. Google, bu güncellemeden ancak haftalarca süren aralıksız vızıltılar ve sonunda bu güncellemenin adına yol açan alaycı bir Twitter iş parçacığından bahsetti. O zaman bile Google, bu algoritma güncellemesinin neyi hedeflediğiyle ilgili ayrıntıları paylaşmayı reddetti ve kullanıcıları bunun yerine Google’ın Web Yöneticisi Kalite Yönergelerine yönlendirdi .
keseli sıçan
Lansman tarihi: 1 Eylül 2016
Ana hedef: Konuma duyarlı sonuçlar
Possum Google algoritması güncellemesi, öncelikle iş sitelerini etkileyen konuma duyarlı arama sorgularına odaklandı. Possum, en alakalı sonuçları seçmek için hem işletmeyi hem de kullanıcının adresini dikkate alan yerel bir filtre olarak tanımlandı. Yerel SEO, bir süredir takip edilecek en popüler SEO ipuçlarından biri olmasına rağmen , bu algoritma güncellemesinden sonra alaka düzeyi çok daha güçlü hale geldi.
RankBrain
Lansman tarihi: 26 Ekim 2015
Etkilenen siteler: Doğal olarak yazılmamış içerik
RankBrain, hangi sonuçların kullanıcıların beklentilerini karşılama olasılığının daha yüksek olduğunu belirlemek için arama sorgularının amacını yorumlamak için yapay zeka kullanan bir makine öğrenme algoritmasıdır. Başlangıçta aramaların yalnızca% 15’ini gerçekleştiren RankBrain , Google’ın arama sorgularının neredeyse tamamına dahil oldu . En alakalı sonuçları seçmek için, bu algoritma güncellemesi, her arama sorgusu için belirli konular ve özelliklerle kullanıcı etkileşimini dikkate alır.
Lansmanının yapıldığı sırada Google, RankBrain’i ( 200’den fazla ) üçüncü en önemli sıralama faktörü olarak tanımladı ve Ekim 2019’da BERT’nin tanıtılmasına kadar Google algoritması güncelleme geçmişindeki en önemli değişiklik olarak kabul edildi.
seyyar
Lansman tarihi: 21 Nisan 2015
Etkilenen siteler: Mobil cihazlar için optimize edilmemiş sayfalar
Şaka olarak Mobilegeddon olarak bilinen Mobil Google algoritması güncellemesi bu listedeki en tanınmış güncelleme olabilir. Bu yeni mobil ilk dizin ile Google’ın algoritması, web sitelerini önce mobil sürümlerine göre sıralamaya başladı. Diğer algoritma güncellemelerinden farklı olarak, mobil, sitelerini mobil tarama için optimize etmek için karıştırılmış her boyutta işletme olduğu için anaakım medyada önemli bir vızıltı yarattı.


Güvercin
Lansman tarihi: 24 Temmuz 2014
Etkilenen siteler: Alakalı yerel sayfalar
Pigeon Google algoritması güncellemesinin ana hedefi, yerel listelerin sıralamasını ve Google Haritalar’ın raptiyelerini etkileyerek yerel arama sonuçlarının sıralamasını artırmaktı. Güvercin, güçlü bir SEO başlık etiketi yazmak gibi sadece site içi uygulamaları değil , aynı zamanda her işletmenin sosyal medya ve geri bağlantı çabalarını da dikkate alır, örneğin kendilerini yerel işletme dizinlerinde listeleyerek . Bu algoritma güncellemesi, Google’ın yerel sonuçlarında görülen en önemli değişikliklerden birine neden oldu.
sinekkuşu
Lansman tarihi: 20 Ağustos 2013
Etkilenen siteler: Anahtar kelime doldurulmuş içerik
Hummingbird ilk büyük Google algoritması güncellemesiydi. Başka bir deyişle, algoritma ilk kez tamamen değiştirildi. Hummingbird ile Google’ın algoritması, her biri ayrı bir varlık olarak ele almak yerine, sorgudaki her kelimenin arkasındaki anlamlara ve birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarına odaklanmaya başladı. Sonuç olarak, girilen kelimeleri tam olarak içermeseler bile sayfa sonuçları arama yapan kişinin niyetiyle eşleşir. Bu, anahtar kelimelerin sitelerde kullanılma şeklini yeniden tanımlayarak anahtar kelime doldurmanın zarar görmesinde çok daha doğal kullanımlara yol açtı.
Penguen
Lansman tarihi: 24 Nisan 2012
Etkilenen siteler: Web spam sayfaları
“Web spam algoritması güncellemesi” olarak da bilinen Penguin, manipülatif bağlantı uygulamalarıyla uğraşan siteleri tespit etmek ve cezalandırmak anlamına geliyordu. Penguin’den önce bağlantı hacmi, içerik satın alma işleminden çok daha önemli bir sıralama faktörü oynadı ve bağlantı satın alan veya bağlantı ağlarıyla ilgili siteleri tercih etti. Artık temel algoritmanın bir parçası olan bu algoritma güncellemesi, Google’a spam gönderme teknikleri ve düşük kaliteli içerik üzerinde daha iyi kontrol sağladı.
Panda
Lansman tarihi: 23 Şubat 2011
Etkilenen siteler: Düşük kaliteli içerik
Panda algoritması, Google’ın düşük kaliteli sayfalar ve içerik çiftlikleri üzerindeki savaşında ilk büyük adımdı. Bu güncellemenin temel amacı, yüksek kaliteli sayfaları ödüllendirmek ve arama motoru sonuç sayfalarındaki kötü sitelerin varlığını önemli ölçüde azaltmaktı. Diğer faktörlerin yanı sıra Panda, ince metin, yinelenen içerik, yetki eksikliği, içerik çiftçiliği, yoğun sayfalar ve uyumsuz arama sorguları gibi sorunlu web sitesi uygulamalarını ele aldı.
KAYNAK: https://www.wix.com/blog/2020/01/google-algorithm-updates/