Güçlü bir marka, ürün veya hizmetinizi bir çözümden bir soruna, çok daha büyük bir deneyime yükseltebilir. Doğru marka bilinci oluşturma çabalarıyla, müşterilerinizin neyi temsil ettiğine ilişkin algılarını şekillendirebilir ve müşteri tabanınızla derinden yankı kurabilirsiniz.
Bir marka oluşturmak, bazı işletmeler için uzun, ruh arama süreci gerektirirken, gerektiğinde çok daha hızlı bir prosedürle de başlatılabilir.
İster sıfırdan bir işletme oluşturuyor olun, isterse mevcut işletmenizi güçlendirmek isteyin, bu kılavuz, sadece birkaç basit adımda güçlü bir marka oluşturmak için yapabileceğiniz her şeyi kapsayacaktır. Doğru konsepti geliştirmekten kendi logonuzu ve web sitenizi oluşturmaya kadar bu makale, marka bilinci oluşturmada gerekli varlıkları kapsayacak ve bir markanın hızlı ve etkili bir şekilde nasıl oluşturulacağını açıklayacaktır:
Marka nedir?
Wix kullanıcısı ve yerleşik marka danışmanı, yazar ve tasarımcı Debbie Millman , markayı “kasıtlı farklılaşma” olarak tanımlıyor. Bu tanıma göre marka, bir işi planlama ve strateji ile kasıtlı olarak yaparken rekabetinden farklı kılan eşsiz bir bakış açısıdır.
Basitçe söylemek gerekirse, bir marka bir işletmenin algılanması ya da anlatmayı seçtiği hikayedir. Bu hikaye, kitlelerin marka ile temas ettiği tüm uyumlu yollarda kendini tekrar etmeli, tutarlı ve birleşik bir marka kimliği anlamına gelmelidir . Bu varlıklar çok ve çeşitlidir: işletmenin adından görsel görünümüne ve uyguladığı yazılı dile.
Bu makale işletmelerin markalaştırılmasıyla ilgili olsa da, burada sunulan bilgiler kişisel markalaşma çabaları için de aynı derecede geçerlidir .
Bir marka nasıl oluşturulur
-
Rekabeti araştırın
-
Marka kişiliğinizi oluşturun
-
Doğru işletme adını seçin
-
Akılda kalıcı bir slogan yaratın
-
Profesyonel bir logo tasarlayın
-
Görsel bir dil tanımlayın
-
Marka sesi oluşturun
-
Markanızı tutarlı bir şekilde uygulayın
01. Yarışmayı araştırın
Markanıza derinlemesine dalmadan önce, parçası olduğunuz oyun alanını güçlü bir şekilde kavrayarak başlayın. Davranış pazar araştırması , hedef kitlenizi tanımlayabilir ve doğrudan ve dolaylı rakipleri bakmak hangi.
Hedef kitle: İlk olarak, müşterilerinizin kim olduğunu anlamaya çalışın. İdeal müşterilerinizin kurgusal temsili olan alıcı kişilikleri oluşturun . Bunu, onlar hakkında bildiğiniz şeylerin bir listesini yazarak veya yaşları, meslekleri ve ilgi alanları gibi olmasını öngörerek yapın.
Bu kurgusal karakterler hedef kitlenizi belirlemenize yardımcı olacaktır. Müşterilerinizin kim olduğunu bilerek, gerçek ihtiyaçlarını karşılayan ve dillerini konuşan bir marka oluşturmanız çok daha kolay olacaktır.
Doğru sosyal medya hashtag’lerinden sık kullanılan alt öğelere kadar genellikle sık kullandıkları çevrimiçi ortamları ziyaret ederek kitlenizi daha iyi tanıyın . Onları neyin heyecanlandırdığını, en sevdikleri ürünlerin neler olduğunu ve birbirleriyle nasıl konuştuklarını görün ve deneyin.
Pazar rakipleri: İkincisi, hangi diğer şirket veya hizmetlerin aynı pazarı hedeflediğini görün. Bunu yapmak için sektörünüzü ve nişinizi belirleyin ve bu sektördeki rakipleri çevrimiçi arayın. Bu ideal olarak bir SWOT analizi yapma zamanı olacaktır , ancak işleri hızlandırmayı tercih ederseniz, her şirketin güçlü yönleri, stili ve tonu hakkında zihinsel notlar almak da uzun bir yol kat edecektir.
Tasarımdan pazarlama stratejisine kadar her şeye dikkat ederek rakiplerinizin web sitelerini ve sosyal medya kanallarını kontrol edin . Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görmeye çalışın. Kendi markanıza eklemek istediğiniz zorunlulukları ve eksik veya iyileştirilebilecek öğeleri düşünün.


02. Marka kişiliğinizi oluşturun
Şimdi markanızın olmasını istediğiniz her şeyi hayal etme zamanı. Debbie Millman’ın “kasıtlı farklılaşma” tanımına geri dönersek, bir markanın her zaman tüm kullanıcılara hitap edemeyeceğini biliyoruz. Aslında, tam tersi doğrudur. İyi markalaşma, bir işletmeyi ayıran şeyle ilgilidir, bu da daha küçük, iyi tanımlanmış bir nişe bağlı kalmanızı gerektirir.
Bunun için önerilen bir uygulama, sanki bir kişiden bahsediyormuş gibi şirketinizin karakterini tanımlayan sıfatların bir listesini oluşturmaktır. Daha şık ya da modaya uygun olarak tasvir edilebilir mi? Güvenilir ve olgun, sinirli ve genç mi?
Ardından markanızın anlatmasını istediğiniz hikayeyi düşünün. Bir hikaye, kitlelerin bir markayla bağlantı kurmasını ve onunla bağlantı kurmasını kolaylaştırır, böylece benzer hedefleri paylaşıyor veya aynı fikirleri temsil ediyormuş gibi hissetmelerini sağlar.
Marka öykünüz temel değerleriniz, sunduğunuz değer ve görev ifadenizden oluşacaktır . Başlamak için aşağıdaki üç soruyu cevaplayın: İşletmeniz ne yapıyor? Bunu nasıl yapıyor? Ve neden?
Teklifinizi neyin benzersiz kıldığını ve yaptığınız işi yapmak için motivasyonunuzun ne olduğunu düşünmeye çalışın. Daha da önemlisi, işletmenizi müşterilerinizin bakış açısından görüntülemeye çalışın ve onlara işinizde veya ürününüzde neyin fayda sağlayabileceğini ve nelere derinlemesine bakım sağlayabileceklerini düşünün.
Örneğin, teslimat hizmetiniz mümkün olduğunca hızlı ürün göndermeyi mi hedefliyor yoksa süper müşteri hizmetinize mi odaklanıyorsunuz? Belki teslimatlarınızda sadece bozunabilir ambalaj kullanıyorsunuz, çünkü yeşil dostu olmak işinizin merkezinde yer alıyor? Ya da belki de teslimat hizmetiniz aileye aittir ve kasabadaki herkesi adıyla biliyor musunuz? Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar markanızın kişiliğini şekillendirmenize yardımcı olacaktır.
İleride, markanızın neyle ilgili olduğu konusundaki anlayışınız, tüm marka bilinci oluşturma varlıklarınızın tamamında ve işletmenizin katıldığı her şeyde ışıldamalıdır.


03. Doğru işletme adını seçin
Bir işletmeyi nasıl adlandıracağınız sorusunu cevaplamak neredeyse hiç kolay değildir. İyi bir isim, işletmenizin güvenilirliğini ve güvenilirliğini büyük ölçüde artırabilir ve özünüzü yarasadan aktarmanıza yardımcı olabilir.
Kısa ve tatlı, telaffuz edilmesi kolay ve akılda kalıcı bir isim arayın. Bu, insanların sizi kolayca tanımasına izin verecektir. Marka kişiliğinizle ilgili temel değerlerinizden ürününüze bir şey yansıtmaya çalışın. Teslimat hizmeti örneğimize geri dönersek, bu işletme hızını ve verimliliğini veya birbirine yakın, tanıdık stilini vurgulamak için bir ad seçebilir.
Bir isim seçerken akılda tutulması gereken bir başka önemli nokta, gelecekte ölçeklendirme ve büyüme seçeneğidir. İşletmenizi temsil eden bir isim seçin ve uygulamanızı genişletmek için seçeneklerinizi açık tutun. Örneğin, şu anda özel ders dersleri veriyorsanız, ancak bir gün dallanmak ve çevrimiçi bir kurs oluşturmak istiyorsanız – markanız için seçtiğiniz adın gelecekteki iş planlarınızı da karşılayacağından emin olun.
Markanızı kapsüllemek için mükemmel adı seçmek için Wix İşletme Adı Oluşturucu gibi çevrimiçi araçlara dönün . İşletmenizin türü ve onu benzersiz kılan şeylerle ilgili birkaç basit soruyu yanıtladıktan sonra, aralarından seçim yapabileceğiniz geniş bir ad seçenekleri listesi keşfedeceksiniz.
Henüz hak talebinde bulunulmamış bir ad seçmeye dikkat edin. Arama motorlarında ve sosyal medya platformlarında seçtiğiniz adınızı arayın ve daha önce yapmadıysanız markanız için bir web sitesi oluşturmak isteyeceğinizden, alan adı olarak kullanılabilir olup olmadığını kontrol edin .
Wix tarafından İşletme Adı Oluşturucu kullanıyorsanız, tüm ad önerilerinin web siteniz için alan adı olarak kullanılabileceğinden emin olun. Kimsenin adınıza ait bir ticari marka kaydettirmediğini doğrulamak için yerel işletme kayıt hizmetinize de başvurabilirsiniz.

04. Akılda kalıcı bir slogan yaratın
Bir isme ek olarak, işletmeniz için markanızın neyle ilgili olduğunu yakalayan kısa bir slogan bulmaya çalışın. Akılda kalıcı, etkili ve akılda kalıcı olmakla birlikte, markanızın ruhunu ve değerlerini çok az kelimeyle özetlemelidir.
Tüm işletmelerin sloganları olmamasına rağmen, bu ifadeler, insanların işinize bağlanmasına yardımcı olan kullanışlı küçük bir marka değeri olarak hizmet eder. Bir sloganı şirketinizin gelen, her yerde hemen hemen gösterebilir kartvizit onun için Instagram biyo .
Bir slogan hazırlarken Las Vegas’ın “Burada ne olursa olsun, burada kalır” dan Skittles’in “Gökkuşağının tadına bak” dan başarılı akılda kalıcı slogan örneklerine bakın . Bu unutulmaz sözlerin belirli bir kimliği sadece birkaç kelimeyle tasvir etmenin harika bir işini nasıl yaptığına dikkat edin – ister kurtarılmış, ‘her şey gider’ atmosferi, şekerin oynaklığına ve rengarenkliğine.
05. Profesyonel bir logo tasarlayın
Markalaşma, birçok farklı varlığın bir araya gelmesiyle birlikte, tutarlı ve zaman içinde uygulanmaktadır – logonuzun markalama çabalarınızın merkezinde olduğunu söylemek güvenlidir. Bir logo genellikle işletmenizin dünyaya sunduğu ilk ve en önemli unsurdur ve algılanma biçimlerini büyük ölçüde etkileyebilir.
Bir logoyu nasıl tasarlayacağınıza başlamak için, Chanel’in logosundaki kilitli C’ler veya el yazısı benzeri Walt Disney imzası gibi ilham almak için dünyanın en ikonik logo tasarımlarından bazılarına göz atın . Bu ünlü logoların çoğunun tasarımlarında gerçek olmadığına dikkat edin. Gerçek ürününüzü göstermeden markanızın kimliğini ve kişiliğini sergilemek, markanıza uygun olabilecek iyi bir logo tasarım ipucudur .
Logonuzu yapmak için Wix’in ücretsiz Logo Oluşturucusu’nu öneririz . Bu araç, işletmeniz için doğru olan ve mevcut logo trendlerine uygun bir tasarım oluşturmanıza ve özelleştirmenize olanak tanır . Tasarımınızı tamamladıktan sonra, logonuzun yüksek kaliteli görüntü dosyalarını indirebilir ve profesyonel web sitenizden çok daha küçük favicon’una , markalı ürünlere ve daha fazlasına kadar her yere yerleştirebilirsiniz .
Logonuzun ölçeklenebilir olması ve tüm bu çeşitli varlıklarda harika görünmesi için logonuzun tüm boyutlarda açıkça okunabilir olduğundan veya esnek bir logo türü olduğundan emin olun . Esnek bir logo, logonuzun farklı bağlamlarda kullanılabilecek çeşitli yinelemelerine sahip olduğunuz anlamına gelir. Bu, çoğu durumda tam tasarımınızı göstermenize izin verirken, diğer zamanlarda logonun yalnızca simge veya kelime işareti gibi daha sınırlı bir sürümünü tercih etmenizi sağlar.
Örnek olarak Lacoste veya Puma logosunu düşünebilirsiniz. Kombinasyon logosunun her ikisi de kelime işaretli bir simgeden oluşurken, web sitelerinin ana sayfa tasarımında olduğu gibi genellikle timsah veya puma simgesini metinden bağımsız olarak kullanırlar . Tabii ki, bazı logolar sadece bu seçeneklerden biridir – Wix logosu gibi belirli bir logo yazı tipinden oluşan bir mektup işaretinden Apple gibi bağımsız bir sembole.

06. Görsel bir dil tanımlayın
Marka kişiliğinizden kaynaklanan bir diğer özellik, markanızın görünüşü ve hissi veya görsel dilinizdir. Bu, logonuzun tasarımı ile ilgili olmakla birlikte, daha fazlası da var.
Görsel kimlik, bir markanın birleşik vizyonunu korur ve tüm unsurların ve malzemelerin görünümlerinde tutarlı olmasını sağlar. Bu şekilde, insanlar işletme varlıklarınızdan herhangi biriyle karşılaştığında, markanızı hemen ve zahmetsizce aklınıza getirir.
Markanız için tanımladığınız görsel dili tüm yönüyle tekrar tekrar kullanılması gereken – senin dan web tasarımı sizin için bülten tasarımı , sosyal medya beslemeleri, ürün tasarımı ve tuğla ve harç tabelalar.
Bir markanın görsel kimliğini oluşturan iki ana unsur vardır:
-
Marka renkleri: Marka renkleri , belirli bir şirketi temsil etmek için kullanılan yaklaşık beş ila on renkten oluşan bir palettir. Marka renklerinin tutarlı ve stratejik bir şekilde uygulanması, marka bilinirliğini ve tanınırlığını artırabilir. Örnek olarak, Google’ın mavi, kırmızı, yeşil ve sarı dörtlüsünü veya Instagram’ın sıcak renk geçişini düşünün. İşletmenizin renk paletini oluştururken renk psikolojisi ilkelerini aklınızda bulundurun. Ayrıca, endüstrinizle en çok ilişkilendirilen renkleri düşünün. Örneğin, gıda ve restoran endüstrisine bakarsak, kırmızı, turuncu ve sarıların genellikle iştahı harekete geçirmek için kullanıldığını, yeşil ise genellikle iyi olma kavramlarını teşvik etmek için kullanıldığını görürüz. Bununla birlikte, mavi ve pembe, tatlılar ve tatlılar için gelenekseldir.
-
Yazı şeması: tipografi iş kullanımları kim olduğunu hakkında konuşsun ki ve üç yazı aynı birinin tutarlı kullanımı tutarlı bir kolaylıkla tanınabilir bir görünüm sonuçlanacaktır. Geleneksel bir serif yazı tipi (harf vuruşlarının ucunda dekoratif çizgiler veya “kuyruklar”), daha modern bir sans serif (bu çizgiler olmadan) kullanmak veya güzel yazı tipi eşleşmeleri oluşturmak için farklı stilleri birleştirmek isteyip istemediğinizi düşünün . Kullanabileceğiniz birçok ücretsiz yazı tipi olsa da, markanız için bir veya iki yazı tipi lisansı satın almak isteyebilirsiniz. Ne de olsa bu yazı tipleri, işletmenize uzun vadede hizmet verecek ve yasal olarak ilgili tüm tipografik kullanımlara hak kazanmanızı sağlamak yararlı olacaktır.


07. Marka sesi oluşturma
Artık markanızın kendi görsel dili olduğuna göre, metin dilini kullanmaya devam etme zamanı. Marka sesi, iletişim tarzınızdır, yani kitlenizle konuşma ve yazma yöntemlerinizdir. Sesiniz, web sitenizin yazılı içeriğinden ve mikroskobundan , e-posta imzanıza ve hatta müşterilerle yüz yüze konuşurken seçtiğiniz sözcüklere kadar uzanmalıdır .
Sesiniz doğal olarak marka kişiliğinizden gelmelidir. Markanız eğlenmeyi seven ve gençse, rahat bir dil ve hatta ara sıra argo kullanabilir. Resmi ve olgunsa, muhtemelen burada ve orada endüstri jargonu ile profesyonel ses dilini tercih edersiniz. Esprili, ilham verici, geride yatan veya diğer ilgili özellikleri duymanıza yardımcı olacak doğru kelimeleri düşünün.
Wix marka ses , örneğin, ne çok kurumsal ne de çok saçma görünmeden, profesyonel ve eğlence arasında ince bir çizgi basamakları. Yazılarımızı dürüst, insani ve bilgilendirici tutmaya çalışıyoruz.
08. Markanızı tutarlı bir şekilde uygulayın
En önemli marka bilinci oluşturma ipucu tutarlılıktır. Bir markanın etkili olabilmesi ve müşteri tabanıyla istediğiniz kadar bağlantı kurabilmesi için tekrar tekrar uygulanması gerekir.
Yukarıda belirtilen öğelerin tümünü (logonuz, sloganınız, görsel diliniz ve marka sesiniz) oluşturduğunuz veya iş olarak yaptığınız her şeyde kullanın.
Yeni kurulan markanızı güçlendirmek için önerilen bir yöntem , işletmeniz için özel ürünler üretmektir . Kupalar ve tote çantalardan, markanızın her yerine sahip olan çıkartmalara ve kartvizitlere kadar her şeyi oluşturun. Daha sonra ekip motivasyonunu artırmak için onları çalışanlara ya da takdirinizi göstermek ve güvenlerini kazanmak için sadık müşterilere dağıtabilirsiniz .


KAYNAK: https://www.wix.com/blog/2020/04/how-to-build-a-brand